Muuta etsiessäni tulin selvittäneeksi myös muutaman Haukijärveltä Amerikkaan lähteneen elämänvaiheita. Kerron niistä hiukan seuraavaksi. Lähteinä tässä on käytetty Find a Grave-, Washington State Digital Archives-, Minnesota Death Certificate Index-Minnesota Birth Certificate Index- ja FamilySearch-tietokantoja.

Entuudestaan tiesin, että Hulda ja Erland Maatialan nimi oli Yhdysvalloissa muuttunut Mattilaksi, onhan kaksi peräkkäistä a-kirjainta hiukan vaikea yhdistelmä sikäläisittäin. Nyt löysin tuosta hautakivitietokannasta Paul Mattilan muistokirjoituksen, josta kävi ilmi, että hänen vanhempansa olivat Erland ja Hulda. Lisäksi mainittiin isäpuoli Uno Kivi. Näillä tiedoilla sain Erlandin ja Huldan tarinan seuraavanlaiseksi. Erland ja Hulda olivat asettuneet Minnesotan St. Louisiin viljelemään maata. Heille syntyi poika ja kaksi tytärtä. Erland kuoli 1930. Useamman vuoden leskenä oltuaan Hulda avioitui Uno Kiven (s. 1888, k. 1978) kanssa. Hulda eli vuoteen 1981. Sekä Hulda että Uno kuolivat St. Louisissa.

Kun Taavetti Kinkki muutti Yhdysvaltoihin, jäi vaimo Roosa Suomeen. Hän asui muuton aikaan Karkussa, mutta muutti myöhemmin ilmeisesti Tottijärvelle, jossa kuoli (tuli ammutuksi) 1918. Tieto vaimon kuolemasta varmaankin saavutti Taavetin, joka avioitui 1920 Elisabet Mattsonin kanssa Lewissä Washingtonin osavaltiossa. Elisabetista ei sitten muuta tietoa löydykään. Taavetti sen sijaan avioitui kolmannenkin kerran. Hän solmi 1929 avioliiton Miina Jauhiaisen (os. Partanen, s. 1885, k. 1931). Pitkään he eivät ehtineet olla naimisissa ennen Miinan kuolemaa. Taavetti eli vuoteen 1937. Taavetilla ei näyttäisi olleen lapsia.

Siirtolaisetkin varmaan viettivät joulua uusissa kotimaissaan. Ehkä he silloin muistelivat omaisiaan Haukijärvellä. Blogi jää nyt joulutauolle ja kirjoittaja haluaa toivottaa kaikille lukijoille

Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta

 

Lisätietoja