Monet nuoret ihmiset muuttivat Haukijärveltä Yhdysvaltoihin ja Kanadaan 1900-luvun alussa. Olen pyrkinyt selvittämään heidän vaiheitaan uudella mantereella sikäli kuin se verkkolähteitä käyttäen on ollut mahdollista. Pääosa sikäläisistä tietokannoista on maksullisia, mutta onneksi ne tarjoavat joskus mainosluonteisesti myös ilmaisia käyttömahdollisuuksia.

Haukijärveltä siirtolaisiksi lähteneissä on muutamia, joista en ole löytänyt mitään tietoa Amerikan mantereelta. Tällaisia ovat esimerkiksi Koiviston veljekset Taavetti ja Kalle sekä Taavetti Huhtala. Heidän kohdallaan ongelmana on yleinen nimi. Tiedän, että Intolan alueella nykyisessä Thunder Bayssa asui Kalle Koivisto. Mutta oliko hän oikea Kalle, sitä en ole pystynyt selvittämään. Oudolta sen sijaan tuntuu, ettei Kaarle Tonttilasta löydy mitään.

Myös Kaarle Mustasilta tuntuisi katoavan Kanadaan saavuttuaan. Monet muuttivat pitemmän suomalaisen sukunimensä paremmin englanninkieleen sopivaksi. Niinpä etsin joskus pelkällä sukunimellä Silta. Kanadan Brittiläisestä Kolumbiasta löytyikin tietoa Kalle Sillasta, joka on melkein oikea. Hänen syntymäajakseen on merkitty 11.8.1884, kun Kaarle Mustasilta syntyi täsmälleen vuotta aiemmin. Pientä heittoa näissä ulkomaisissa tiedoissa usein on, mutta Kaarle Sillan kohdalla on toinenkin eroavaisuus. Avioliittotodistuksessa mainitaan vanhempien nimet. Isän (William Silta) nimi on oikein, mutta Kaarle Mustasillan äidin nimi ei ollut Mary Luoma niinkuin todistus väitää. Niinpä jäljelle jää epäilys. Onko kyseessä vieraalla kielellä toimineen virkailijan väärinymmärrys vai kokonaan eri henkilö?

Lisätietoja