Sanomalehdissä julkaistaan joka vuosi tietoja eniten veroja maksaneista. Perinne on vanha. Jo 1910-luvun lehdissä oli tällaisia tietoja, tosin paljon pienemmin otsikoin. Kyrön Sanomat ja myöhempi Hämeenkyrön Sanomat kertoivat oman pitäjän verotiedot. Haukijärveläisiä ei näille listoille kovin runsaslukuisesti päässyt. Muistan nähneeni vain Gustav Estlanderin, Juho Pertun ja Frans Erkkilän nimet. Paikallissanomista en Mouhijärven luetteloita löytänyt.

Kun viimeksi kävin Tampereen kaupunginarkistossa, ehdin hiukan silmäillä myös vuosien 1920 ja 1930 verotusluetteloita. Lähinnä etsin niistä sukulaisia, mutta muutama entinen kyläläinenkin tuli vastaan. Vihtori Ihantola toimi 1920 kuskina. Hänen tulonsa olivat 15 200 markkaa, josta hänelle kertyi 38 äyriä. Luettelosta ei käynyt selville veroäyrin hinta. Vuonna 1930 hän oli poliisi. Äyrejä oli 199. 

Tapionkadulla asunut Eino Viitaniemi oli ammatiltaan kivityömies. Hänelle määrättiin 162 äyriä 1930. Hänen vaimollaan Elsalla ei ollut verotettavia tuloja. Einon sisaruksista myös Aina ja Matilda löytyivät vuoden 1930 luettelosta. Aina oli ompelija ja Matilda lakkityöntekijä. He asuivat Puuvillatehtaankadulla. Ainalle ei äyrejä ollut merkitty lainkaan, Matildalla niitä oli 30. Hänelle oli jostain syystä merkitty 10 prosentin veronkorotus. 

Veroluetteloiden tutkiminen jäi pahasti kesken. Ehkä niistä joskus tulevaisuudessa lisää.

Lisätietoja