Huomenna on juhannusaatto. Aiemmin, jonnekin 50-luvun alkuun saakka, juhannusta vietettiin aina 24.6. Tänä vuonna osutaan siis varsin lähelle vanhaa juhannusta. Juhannusjuhlista olen joskus aikaisemmin kirjoitellut. Tällä kertaa hiukan kesähäistä.

Juhannushäät olivat jossain vaiheessa suosittuja. Sitten tuli muuta kiinnostavaa, isoja juhannusjuhlia, festareita, mökkeilyä. Häät siirtyivät heinäkuulle. Mutta ei juhannushäitä vietetty 1900-luvun alkuvuosinakaan. Katsoin Hämeenkyrön seurakunnan vihittyjen luettelosta (SSHY:n jäsensivuilta) vuosina 1900 - 1917 vihityt parit. Juhannuksen aikaan avioliiton oli solminut keskimäärin kaksi paria. Oli kuitenkin vuosia, jolloin ketään ei ollut vihitty 23. - 25. kesäkuuta. Juhannuksena vihittyjen joukossa ei ollut yhtään haukijärveläistä. Suositumpia avioitumisaikoja olivatkin runtuviikko syksyllä ja joulunpyhät.

Häät olivat aiemmin monipäiväinen juhla. Fanny ja Kalle Haukipää kertoivat haastattelussa kaksipäiväisistä häistään, joita vietettiin toukokuun lopussa 1903. Lempi ja Hugo Selkeen häiden kolmannesta päivästä on säilynyt valokuva. Väki lienee tuossa vaiheessa jo vähentynyt, mutta sitkeimmät juhlijat vielä jatkoivat. Tuolloin elettiin vuotta 1924. Perinne on nähtävästi jatkunut sodan jälkeenkin. Kuvat kertovat Marja ja Aulis Sunin sekä Elvi ja Jaakko Vuoren häiden toisesta päivästä. Kesähäistä on muitakin kuvia. Kallioniemessä pidettiin kaksoishäät sota-aikana. Lyyli ja Viljo Uuusikulku avioituivat niin ikään kesällä. Emme tiedä, vietettiinkö edellä mainittuja häitä juuri juhannuksen aikaan. Tietoa ja muisteluita kylässä vietetyistä juhannushäistä voi lähettää alla olevalla lomakkeella tai sähköpostilla.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille lukijoille hyvää juhannusta. Auringosta emme ehkä saa tänä vuonna nauttia, mutta toivottavasti leppoisasta vapaa-ajasta ja hyvästä seurasta.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.