Hämeenkyrön Sanomat kertoi 15.11.1929 ilmestyneessä numerossaan Parilassa sattuneesta kuolemantapauksesta. Juttu on otsikoitu "Mies kuollut korpirojun nauttimisesta". Tapauksen kytkeminen kieltolakiin menee omaan piikkiini. Henki voi toki lähteä myös laillisesti hankitun alkoholin takia. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kieltolaki näkyi Haukijärvelläkin muutaman kuolemantapauksen, puukotusten ja tappeluiden muodossa. Niitä on tullut vastaan haudattujen luetteloissa, vanhoissa lehtijutuissa ja käräjäpöytäkirjoissa. Seuraavassa mainitsen menehtyneen nimeltä, sillä tietääkseni hänen läheisiään ei ole elossa.

Katajiston saunaan oli siis marraskuun 10. päivän iltana kerääntynyt joukko miehiä ryypiskelemään. Heidän tiedetään nauttineen kotipolttoista viinaa. Jossain vaiheessa Malakias Jalonen, ammatiltaan suutari, meni tajuttomaksi. Kun muut juhlijat lähtivät pois, vietiin sammunut Katajiston pirtin lattialle. Hänen kerrotaan olleen elossa, mutta tajuttomana vielä seuraavana päivänä. Kello yhden aikaan päivällä hänen havaittiin kuolleen.

Jutusta ei käy ilmi, kuka hänet virallisesti totesi kuolleeksi. Ehkä paikalla kävi poliisi tai lääkäri. Kenties hänet vain kuljetettiin näiden tarkastettavaksi. Lehdessä kuoleman kerrotaan aiheutuneen väkijuomasta. Sama on kelvannut myös kirkonkirjoihin, tosin niissä kuolinsyymerkintä on yliviivausten takia hiukan epäselvä. Tuohon aikaan kuoltiin vielä vanhuuden heikkouteen, viinaan ja jopa tuntemattoman syyn takia. Ilmeisesti ruumiinavausta ei tehty. Luultavasti kuitenkin tarkistettiin, ettei väkivallan merkkejä ollut havaittavissa.

Malakias Jalonen oli kuollessaan 58-vuotias ja perheetön.

 

Lisätietoja