Näin pyhäinpäivän aikaan monet meistä käyvät läheistensä haudoilla. Jos on aikaa hiukan kävellä hautausmaalla, saattaa löytää jonkun entisen kyläläisen viimeisen leposijan. Eniten heitä on tietenkin Hämeenkyrön hautausmailla, mutta osa on päätynyt kauemmaksi, jotkut jopa toiselle puolelle maapalloa. Hautakivet toimivat myös tietolähteenä. Näillekin sivuille on monen edesmenneen haukijärveläisen kuolinaika löytynyt hautakivestä. Myös perheestä voi olla kivessä tietoa. Ja kun nykyään eletään digitaalisessa maailmassa, voi hautakiven äärelle päätyä myös verkossa.

Joskus aiemmin olen kertonut, että löysin Find A Grave-tietokannasta Hulda Koiviston (Maatiala, Kivi) hautakiven. Linkeistä pääsee katsomaan myös Erland Maatialan (Mattila) hautakiveä. Vaikka nimi muuttui Yhdysvalloissa, tarkat syntymäajat varmistavat sen, että kyse todella on entisistä haukijärveläisistä. Taavetti Kinkki avioitui Yhdysvalloissa Miina Jauhiaisen kanssa. Tämän tiedot on kirjattu tietokantaan, vaikka kiveä ei olekaan kuvattu. Joskus pohdin, onko Kanadan länsiosassa asunut Kalle Silta Haukijärveltä lähtenyt Kalle Mustasilta. Hautakivi tuntuisi vahvistavan asian. Tietokannassa on myös suomalaisia hautausmaita, esimerkiksi Frans ja Tyyne Söderlingin hautakivet Ahveniston hautausmaalla on kuvattu sinne. On olemassa toinenkin iso amerikkalainen hautakivitietokanta, Billion Graves, mutta siitä en ole kyläläisiä löytänyt.

Suomalaisia tietokantoja tulee mieleen vain yksi, Suomen Sukututkimusseuran hautakivitietokanta. Erilaisia sivustoja, joille on kuvattu hautakiviä, on kyllä verkossa useampia. Tietokannan etuna on se, että siihen yleensä liittyy hakutoiminto. Niinpä löydämme helposti esimerkiksi Viljakkalaan haudattujen Paavo ja Linda Anttilan sekä Erkki Anttilan hautakivet. Muitakin entisiä kyläläisiä tietokannassa on. Facebookissa toimivassa Suomen kirkkoja ja hautausmaita-ryhmässä on paljon kuvia hautausmailta. Pitää kuitenkin olla jonkilainen tieto henkilön asuinpaikasta, jotta hänen hautakiveään kannattaisi ruveta kuvia selaamalla etsimään. Kyseessä on suljettu ryhmä, siksi en laita linkkiä.

Miksi kuolinvuoden tietäminen on tärkeää? Ehkä se ei olekaan. Itse kuitenkin ajattelen, että haluan saada sivustolla nimettyjen haukijärveläisten elämän päätepisteenkin näkyviin. Ehkä se voi olla tärkeä tieto myös sukulaisistaan tietoa etsiville.

Lisätietoja