Haukijärven maamiesseura perustettiin marraskuussa 1946. Sen perustamiskirjan allekirjoittajina olivat Urho Leppihalme, Nikolai Mäkelä, Risto Haukipää ja Tuomas Luukkanen. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Nikolai Mäkelä, sihteeriksi Urho Leppihalme ja johtokunnan jäseniksi Asta Niittymäki, Annikki Heikkilä, Lyyli Leppihalme, Hugo Kukkola, Heikki Rautiainen, Tuomas Luukkanen ja Risto Haukipää.

Tarkasteltavana aikana (vuoteen 1960 mennessä) seuran puheenjohtajina toimivat Arvi Heikkinen, Urho Leppihalme ja Kalervo Luukkanen. Muissa johtokunnan tehtävissä ovat edellä mainittujen lisäksi olleet mm. Atte Rekonen, Emil Mäkinen, Elsa Laine, Aino Kalliopohja, Tuomas Kaasalainen, Sulo Salomäki, Salme Salomäki ja Toivo Kotti.

Toiminta oli monipuolista. Seura järjesti erilaisia neuvontatilaisuuksia ja kursseja, jotka liittyivät maatalouteen, puutarhanhoitoon, kotitalouteen ja yhteiskunnallisiin asioihin. 50-luvulla järjestetyt traktori- ja AIV-kurssit ennakoivat maatalouden uusia tuulia. Ravikilpailuja järjestettiin 50-luvulla talviaikaan useasti mm. Kelhäjärven, Parilanjärven ja Heinijärven jäällä. Myös hiihtokilpailuja ja lentopallo-otteluita oli ohjelmassa. 50-luvulla tehtiin seuran tontille urheilukenttä, jolla pelattiin pallopelejä.

ravit

Seura hankki omistukseensa joitakin koneita ja laitteita. 40-luvun lopussa ostettiin puutarharuisku, viljanlajittelija, oja-aura ja perunannostokone.

Vuonna 1950 seura päätti anoa maatalousministeriön asutusasiainosastolta tonttia, joka oli muodostettu Pakkasen kartanosta ns. yhteistoiminta-alueeksi. Tuo kauppa toteutui vuonna 1952, siihen asti tontti oli vuokrattuna maamiesseuralle. Vuonna 1956 seura hankki pitkien kauppaneuvottelujen jälkeen Suojan rakennukset Topias Naskalilta ja Aleksi Matikaiselta. Suojan korjaustalkootilaisuuksia järjestettiin 26 kertaa ja työtunteja kertyi 1040. Varoja toimitaloa varten kerättiin viljankeräyksellä ja puutalkoilla. Hämeenkyrön Sanomien mukaan tupaantulijaisia vietettiin 14.11.1956 vanhan Suojan talon uusitussa, viihtyisässä "tuvassa".

Hämeenkyrössä pidettiin 1959 maatalousnäyttely. Näyttelyyn kävi tutustumassa myös presidentti Kekkonen puolisoineen. Haukijärven maamiesseurasta näyttelyä olivat valmistelemassa Kalervo Luukkanen, Sulo Salomäki, Asta Niittymäki, Salme Salomäki ja Lyyli Leppihalme. Maatalousnäyttelystä saivat palkintoja ainakin Sven Jokinen, Pakkasen kartano, Sulo Salomäki ja Tuomas Kaasalainen eläimistään sekä Salme Salomäki käsitöistä.

Vuonna 1961 seura osti tontilla sijaitsevan Pakkasen vanhan kuivurirakennuksen, joka on peräisin 20-luvulta. Siihen hankittiin verkkosiilokuivuri.

Häijääntien rakentaminen 50-luvun lopussa jakoi Suojan tontin. 1960-luvun alussa tontista myytiin osa kaupparakennusta varten. Se rakennettiin aiemman urheilukentän paikalle. Suojan rakennus purettiin vuonna 2003. Se jatkaa olemassaoloaan Nokian Sarkolassa.

Seuran toiminta jatkuu edelleen.

Naisosasto

Vuoden 1947 alussa aloitti toimintansa maamiesseuran naisosasto. Sen ensimmäinen puheenjohtaja oli Lyyli Leppihalme ja sihteeri Elma Laine. Muut johtokunnan jäsenet olivat Aino Heikkinen, Anna Luukkanen, Elsa Laine ja Hilja Kotti.

Tarkasteltavana aikana ovat puheenjohtajina toimineet myös Irma Vanhatalo, Elsa Laine ja Aino Kalliopohja. Johtokuntaan ovat edellä mainittujen lisäksi kuuluneet Annikki Heikkilä, Salme Salomäki, Hilkka Luukkanen, Lempi Peltomäki, Hellin Valkama ja Anneli Naskali.

Naisosaston toimintaan kuuluivat erilaiset kurssit, joista mainittakoon kutomakoulu, ompelu- ja värjäyskurssi ja nahkamuotoilukurssi. Hädänalaisten perheiden avustaminen joulupaketein oli tarpeellista toimintaa 60-luvulle saakka. Osasto hankki erilaisia laitteita ja tarvikkeita, joita sitten vuokrattiin jäsenistölle. Tällaisia olivat esimerkiksi mehupuristin, kangaspuut, Hoover-merkkinen pesukone ja astiasto.

kutomakurssi

Ompelukurssilaisia Pakkasella, eturivissä vasemmalla Hilkka Luukkanen, sitten Eeva Jalonen ja Hilkka Jalonen. Kansallispukuisten välissä toisessa rivissä lienee Aila Mäkelä. Oikealla kurssin opettaja Kerttu Järvelä Heinijärveltä. Kuvan omistaa Hilkka Luukkanen.

Varoja toimintaan hankittiin ompeluseuroilla, arpajaisilla, pitämällä kanttiinia erilaisissa juhlissa ja tilaisuuksissa sekä järjestämällä myyjäisiä ja äitienpäivälounaita. Myös Suojalla järjestetyt iltamat ja elokuvaesitykset toivat tuloja.

Ryijyn lahjoitus

Vuonna 1959 Haukijärven maamiesseuran naisosasto yhdessä Hämeenkyrön muiden naisosastojen kanssa lahjoitti vihkiryijyn Hämeenkyrön kirkkoon. Ryijyä luovuttamassa Hellin Valkama, vastaanottamassa mm. rovasti Heikkilä. Kuvan omistaa Hellin Valkama.

Urheiluosasto

Haukijärven maamiesseuran alaosastona toimi myös 1953 perustettu urheiluseura Haukijärven Urheilijat.  Sen ensimmäiseen johtokuntaan valittiin Pentti Naskali, Asta Niittymäki, Anneli Laine, Lahja Rautiainen, Niilo Rautiainen, Teuvo Akkanen, Tenho Kopperoinen ja Leo Kotti. Seura osallistui Hämeenkyrön kunnan lentopallosarjaan saavuttaen toisen sijan vuonna 1953.  Myös hiihtoa ja yleisurheilua harrastettiin. Vuonna 1960 puheenjohtajana oli Eero Halonen, sihteerinä Taimi Vehviläinen, kalustonhoitajana Markku Salminen ja johtokunnan muina jäseninä Antti Matikainen ja Erkki Alanen. Keskeisenä toimijana ja vetäjänä oli opettaja Erkki Alanen.

Toiminta oli aluksi vilkasta, mutta hiipui myöhemmin. Osasto lakkautettiin 1982.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.