Kalle Linnusmäki syntyi Tättälän taloon kuuluneessa Santamäentorpassa 4.2.1857. 18-vuotiaana Kalle lähti töihin Tampereen-Turun radalle. Sieltä hän siirtyi rengiksi Mouhijärvelle, missä avioitui torpan tyttären Siina Murtomäen kanssa.

Asuttuaan kolme vuotta Mouhijärvellä Kalle alkoi raivata uudisviljelystä Heinijärven takamaille, Hämylän taloon kuuluvaan ns. Linnusten maahan. Kerrotaan, että Kalle kysyi lupaa torpalleen vasta kun se oli jo lähes valmis. Torppaansa astuttuaan Kalle muutti nimensä Santamäestä Linnusmäeksi.

Luonto ja kasvit olivat kiehtoneet Kallea pienestä pitäen. Jo ennen Linnusmäkeen muuttoaan hän oli pistäytynyt silloin tällöin Suoniemessä Kuljun kartanon puutarhurin luona tutustumassa puutarhaviljelyn alkeisiin.

Linnusmäessä Kallen rakkaus luontoon syveni ja hän kiinnostui kasveista ja puutarhanhoidosta entistä enemmän. Kalle Linnusmäki hankkiutuikin oppiin Tampereelle, kaupunginpuutarhuri Gauffinin palvelukseen, missä hän oli kolmena kesänä. Myöhemminkin Kalle työskenteli aika ajoin useiden ammattipuutarhurien kanssa.

Kalle Linnusmäki

Kalle Linnusmäki puutarhassaan, kuva kirjasta Hämeenkyrön arvokkaat luontokohteet

Kotipitäjän ohella tälle kiertelevälle puutarhurille ja siemenkauppiaalle, tulivat tutuiksi lähipitäjienkin puutarhat. Erityinen sydämen asia Kalle Linnusmäelle oli torppareiden valistaminen puutarhanhoidossa. Kasvi- ja puutarhanhoidon välittämiseen Kalle paneutuikin antaumuksellisesti 1900-luvun alkupuolella, jolloin hän alkoi harrastaa myös varsin laajaa siemenkauppaa.

Kalle Linnusmäki oli toisen hämeenkyröläisen kasviharrastajan H. A. Printzin uskollinen ystävä. Printzille ja Nokian Pitkäniemen ylilääkärille, professori Emil Hougbergille Kalle keräsi eri pitäjistä monia harvinaisia kasveja.

Kalle Linnusmäki kuoli 30.7.1930.

Reliefi hautakivessä

Reliefi Kalle Linnusmäen hautakivessä Hämeenkyrön hautausmaalla

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.