Sivuston galleriassa on kuva, jossa hautakummun äärelle on kokoontuneena ihmisiä, mitä ilmeisimmin kuolleen omaisia ja tuttavia. Kuva on otettu talviaikaan. Taustalla on puita, joista ainakin osa voisi olla mäntyjä. Kuva on peräisin Pakkasella pitkään töissä olleen Väinö Lehtisen albumista. Sillä on melko todennäköisesti jokin kytkentä Haukijärvelle. Kuvaa on vaikea ajoittaa kovin tarkasti, oma arvaukseni menisi 30 - 50-luvuille. Kuvaa ovat katsoneet useammat vanhat kyläläiset, mutta he eivät ole tunnistaneet siitä henkilöitä.

Kenen haudalla?

Millä hautausmaalla kuva mahtaa olla otettu? Hämeenkyrön vanhalta hautausmaalta se ei oikein näytä. Toki sielläkin on ollut puustoa jo tuohon aikaan, mutta ei ehkä noin yhtenäisesti. Mouhijärven hautausmaalta en muista nähneeni yhtään vanhaa valokuvaa. Tampereen Kalevankangas olisi yksi mahdollisuus. Koskesta voimaa-sivuston valokuvassa näyttää olevan samantyyppistä puustoa taustalla.

Tampere tuntuisi uskottavalta senkin takia, että niin monen kyläläisen tie vei sinne. Sen teollisuus tarjosi työpaikkoja. Kaikki eivät kuitenkaan eläneet pitkään. Tuberkuloosi ja muut taudit veivät hautaan nuorempaakin väestöä. Kuvan henkilöiden ryhmittelystä ei oikein voi päätellä perhesuhteita. Ovatko etualalla olevat lapset menettäneet äitinsä tai isänsä? Onko huivipäinen nainen kuolleen äiti?

Kuvia on varmasti tehty aikanaan useampia ja annettu ainakin sukulaisille. Kenties jollakin on sama kuva albumissaan. Ehkä joku kuvan henkilöistä on tunnistettavissa. Siinä tapauksessa toivon kommenttia tähän blogiin tai yhteydenottoa sähköpostilla. Yhden entisen haukijärveläisen kohtalo voisi selvitä.

Lisätietoja