Teen toisinaan Haukijärveen liittyviä hakuja Historiallisessa sanomalehtiarkistossa. Aineistoa on kenties digitoitu lisää sitten edellisen käyntini. Myös hakutoiminto näyttää tarkentuneen palvelun alkuaikoihin verrattuna. Joka tapauksessa tämänkertainen käyntini tuotti muutaman kylään liittyvän löydön. Niistä esittelen tänään kaksi. Mennäänpä aikajärjestyksessä.

Kyrön Sanomat julkaisi elokuussa 1918 seuraavan ilmoituksen: "Puusepän tarvitsiat huom.! Arvoisalle yleisölle ilmoitan, että otan vastaan Herttualan Palomäessä huonekalu, rakennus, ynnä kaikkea muuta alaan kuuluvaa työtä. Piirustuksia laaditaan pyydettäessä nykyaikaan verraten halvalla. Kirjeellisesti voi myös ilmoittaa osoite: Haukijärven post. pysäkki Kunnioittaen: K. Voutilainen Puuseppä." Teksti oli tietenkin kirjoitettu ilmoituksen muotoon. Kuka oli tämä puuseppä Voutilainen? Ei aavistustakaan. Ainakaan häntä ei ole merkitty Palomäkeen vuoden 1915 henkikirjassa. Toki tuohon aikaan ihmiset eivät välttämättä siirtäneet kirjojaan heti paikkakunnalle muutettuaan. Mahdolliset tiedot ovat tervetulleita.

Opettaja Kerttu Lehtosalolla oli vaalimurheita. Helmikuussa 1920 hän kirjoitti Kyrön Sanomien yleisönosastossa näin: "Olen kuullut huhuna, että allekirjoittanut on pantu joksikin ehdokkaaksi johonkin listaan tulevissa kunnallisvaaleissa ja koska tämä on tapahtunut ilman minun suostumustani, niin ilmoitan täten, ett'en suostu ehdokkuuteen ja kaikkein vähimmin silloin kun tämä tapahtuu tietämättäni. Haukijärvi 29.1.1920 Kerttu Lehtosalo". Olen yrittänyt katsoa Kyrön Sanomista ja myöhemmin Hämeenkyrön Sanomista, ketä kyläläisiä on ollut vaaleissa ehdokkaana. Lehtosalon nimeä en muistä nähneeni. Ilmeisesti kirjoitus täytti tehtävänsä. Outoa silti ajatella, että joku olisi nimennyt hänet ehdokkaaksi lupaa kysymättä.

 

Lisätietoja