Erästä lähdettä penkoessani luulin löytäneeni uuden kyläläisen. Pienen tytön, joka syntyi 1904 Hämeenkyrössä ja muutti pian sen jälkeen Tampereelle. Olin väärässä. Hänen äitinsä vain sattui olemaan erään kyläläisen kaima sekä etunimen että sukunimen osalta. Samannimisiä torppia on Hämeenkyrössä ollut ainakin kaksi, toinen Haukijärvellä. Hänestä ei siis enempää. Tulin kuitenkin miettineeksi sitä, miten johdonmukaisesti lapsia on sivustolla käsitelty, erityisesti muualle muuttaneita.
Olen pyrkinyt nimeämään Haukijärvellä aina asuneiden tai sinne muuttaneiden perheiden kaikki lapset, myös pienenä kuolleet. Kylässä syntyneiden osalta se onkin suhteellisen helppoa, muualla syntyneiden ja kuolleiden osalta vaikeampaa. Jos perheen lapsia on syntynyt vuonna 1946 tai myöhemmin, on heistä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta mainittu vain lukumäärät. Pakkasen työväkeen kuuluneiden lapsia puuttuu sivustolta varmasti.
Monet perheet ovat muuttaneet kylästä muualle, erityisesti Tampereelle ja Nokialle. Näistä lapsista olen tyytynyt nimeämään vain Haukijärvellä asuneet, perheiden myöhempiä vaiheita en ole lähtenyt selvittämään. Se toki johtaa hiukan erikoiseen tilanteeseen, kun perheessä näyttäisi olleen kaksi lasta, vaikka heitä todellisuudessa olisi ollut toistakymmentä.
Aviottomana syntymisen kokivat monet ennen häpeälliseksi. Onneksi niin ei enää pitkään aikaan ole ajateltu. Niinpä olen tietysti maininnut kylässä asuneet aviottomat lapset siinä kuin muutkin. Sen sijaan muualle muuttaneen kyläläisen myöhemmin syntyneitä aviottomia lapsia ei ole kirjattu. Kylässä asuneita lapsiakin voi toki puuttua, koska kirkonkirjoja on digitoitu vain vuoteen 1912 ja kirkon sadan vuoden sääntö haittaa muutenkin tiedon saamista.
Lastenkodissa asuminen lienee sellainen tieto, jota ei kenenkään elossa olevan osalta voi julkaista. Niinpä lastenkodin lapsia löytyy vain koulukuvista ja sodissa kaatuneiden luettelosta. Monta kyläläistä jää näin mainitsematta.