Hiljattain digitoiduista sanomalehdistä löytyi muutamia Haukijärveä koskeneita juttuja ja ilmoituksia. Tällä kerralla keskityn jälkimmäisiin.
Kylässä oli tarjolla työpaikkoja. Useimmat niistä olivat Pakkasen kartanossa, joka haki työvoimaa melko usein. Ilmoituksia julkaistiin ainakin Hämeenkyrön Sanomissa ja Aamulehdessä. Niinpä tarjolla oli esimerkiksi traktorin ajajan (1928), muonarengin (1922), työnjohtajan (1922), tallimiehen ja muonamiehen (1921), karjanhoitajan (1931) sekä työnjohtajan ja karjakon (1929) paikat. Hakijoiksi toivottiin osaavia henkilöitä. Traktorinkuljettajaa lukuunottamatta heidän toivottiin olevan naimisissa. Lieneekö vaatimus perustunut sosiaalisiin vai työvoimapoliittisiin syihin? Perheellisten on voinut olettaa jo haluavan asettua aloilleen ja käyttäytyvän vapaa-aikanakin rauhallisemmin. Puoliso varmaan tarvittaessa myös työskenteli kartanossa.
Palvelijoita etsivät lehti-ilmoituksella myös rouva S. Saarinen (1934), Vieno Isotalo (1934), Hugo Sillanpää (1929) ja lastenkoti (1929). Ilmeisesti he kaikki halusivat perheettömiä apulaisia. Saarinen oli Pakkasen työnjohtajan vaimo, joten mahdollisesti palvelijaa haettiin kartanoon.
Löysin myös pari hiukan salaperäistä maatiloja koskevaa ilmoitusta. Niissä käytettiin allekirjoituksena nimimerkkiä, jonka osoite oli Mouhijärvi, Haukijärvi. 1930 nimimerkki "Ostaja" halusi löytää keskikokoisen maatilan tai pienemmän kaupunkitalon. Vastauksia tarkkoine selvityksineen pyydettiin Haukijärven postiasemalle. Aikoiko joku kyläläisistä muuttaa vai oliko kyseessä sijoitustoiminta? Seuraavana vuonna nimimerkki "Omistaja" Haukijärveltä halusi myydä tai vaihtaa viljelys- tai metsätilaan Tampereen lähellä sijainneen, vesikatossa olleen 10-tulisijaisen talonsa. Kenellä kyläläisellä mahtoi olla tällainen talo? Miksi hän halusi siitä eroon? Vai oliko kyseessä sittenkin joku kauempana asuva, joka vain haki mahdolliset vastaukset Haukijärveltä?