Oikeastaan etsin tätä tekstiä varten 100 vuoden takaisia Kyrön Sanomien juttuja pääsiäisestä. Sellaisia ei kuitenkaan löytynyt. Ensimmäisen kerran pääsiäinen oli noteerattu paikallislehdessä 1922. Tuolloin lehti oli nimeltään Hämeenkyrön Sanomat. Vilkaistaan nyt vähän, mitä kylän kannalta kiinnostavaa siinä oli.
Varsinaisesti haukijärveläisiä oli esillä vain yhdessä jutussa. Hämeenkyrön Hevosjalostusyhdistyksen varsanäyttelyssä olivat palkinnoille päässeet Martti Erkkilän Osmo-ori, Hugo Sillanpään Heta-tamma ja Kalle Mustajärven Riika-tamma. Ainakin osaa kyläläisistä lienee koskenut myös kirkkoherra K. V. Lehtosen muistuttelu sukunimilain vaatimuksista. Hän toivoi, että nimettömät ja sellaiset sisarukset, jotka halusivat saman pysyvän sukunimen, kävisivät ilmoittamassa nimivalinnastaan.
Mutta pääsiäiseen. Lehdessä oli nimimerkki Kasperin pakina pääsiäisperinteistä. Siinä kerrottiin, kuinka eräänä pitkäperjantaiyönä Heinijärven vanhalle myllylle saapui joukko trulliakkoja punnituttamaan karvoja, joita he kyläläisten navetoissa olivat leikelleet. Myllyn keskellä seisoi "itse pirulainen, puntari kädessä, ottaen vastaan trullien tuoman veron ja punniten sen sitten huolellisesti puntarillaan. Kenellä oli karvoja pussissaan sovittu määrä, se sai päämiehen ylimmän ystävyyden ja kiitoksen, kenellä taas liian vähän, se sai pakaroihinsa tuntuvia iskuja pirulaisen puntarista." Muuan renki oli kuitenkin piiloutunut myllyyn nähdäkseen pitkäperjantaiyön menot. Hän pöllähti esiin kesken kaiken kovalla metelillä. Niin joutuivat sekä piru että trullit juoksemaan pakoon. "Hölmistynyt renkimies ennätti vain nähdä, kuinka pirulaisen häntä ovenaukeamassa vinhasti välähti."
Heinijärven vanha mylly ei varmaankaan ollut nykyisen Haukijärven alueella. Kylässä on pääsiäistä aina vietetty rauhallisemmin, eikös vain? Joka tapauksessa toivon kaikille nykyisille ja entisille kyläläisille oikein rauhallista ja aurinkoista pääsiäisaikaa. Sivusto päivittyy seuraavan kerran viikon kuluttua.