Hämeenkyrön käräjäkunnan ilmoitusasioiden pöytäkirjassa on 1898 "uudistettu kiinnitys Suojasen perintötaloon Haukijärven kylässä Hämeenkyrön pitäjää torppari Matti Matinpoika Viitaselle Mouhijärven pitäjän Pappilan alueelta vakuudeksi eläkkeestä". Heti herää tietysti kysymys, miksi Mouhijärven pappilan torpparilla oli eläke Haukijärven Suojalta. Osittain asia selviää, kun tekstiä lukee eteenpäin. Matti Matinpoika on yhdessä vaimonsa Maria Juhontyttären kanssa luovuttanut 1878 tehdyllä välikirjalla  Suojan talon vävylleen Frans Vihtori Juhonpoika Saksalle ja tämän vaimolle Maria Henriikka Matintyttärelle ehdolla, että nämä maksavat 3000 markan korvauksen heidän toiselle tyttärelleen Jemina Matintyttärelle. Lisäksi ehtoihin kuului heille itselleen eläke, joka käsitti viljaa ja muita elintevikkeita, asunnon Suojalta ja muita tekstistä selviäviä etuja. 

Kauppa oli siis tehty 1878 ja Frans Saksa oli myös hakenut omistukselleen ainakin kaksi lainhuutoa. Mutta miten tila oli oikein joutunut torppari Viitasen haltuun alun perin? Sekin selviää pöytäkirjoista, mutta silloin pitää mennä vuoteen 1865. Suojan silloinen isäntä Jeremias Suoja oli velkaa Matti Viitaselle 3880 markaa, jonka vakuudeksi Matti sai kiinnityksen Suojan taloon. Ilmeisesti Jeremias ei selvinnyt velkojen maksusta, sillä rippikirjassa 1865 -1871 (SSHY) taloon muuttaa vuokraviljelijä, ja seuraavassa Jeremias  asui talossa itsellisenä. 1868 Matti Viitanen haki ensimmäisen lainhuudon käräjillä Suojaan, jonka oli ostanut Turun maakanslian julkisessa huutokaupassa.

Frans ja Maria Saksa tulivat taloon rippikirjojen mukaan 1878 Mouhijärveltä. He eivät kuitenkaan viihtyneet Suojalla pitkään, vaan jo 1880 he suuntasivat Pirkkalaan. Talo joutui tuolloin Mikko Erkkilän (Äärilän) omistukseen. Häneltä sen osti Josua Honkolin (Suoja). Frans ja Maria päätyivät Pirkkalasta Tampereen kautta Mouhijärven Murron Saksalle, joka oli Fransin kotitila. Sinnekään he eivät jääneet, vaan Frans muutti synnyinpitäjäänsä Ahlaisiin ja Maria Viitaselle, jonka torpparina oli hänen siarensa Jeminan mies, hänkin nimeltään Frans. Maria ja Frans erosivat 1888.

Kuinka paljon Matti Viitanen hyötyi eläkkeestään Suojalta? Elintarvikkeet hän luultavasti sai, ehkä polttopuutkin, mutta Suojalle hän ei muuttanut asumaan, vaan pysyi vaimoineen Viitasella kuolemaansa saakka. Vaimo Maria kuoli 1895 ja Matti 1899. Alkuvuosinaan Suojalla Josua Suoja mahdollisesti maksoi eläkettä Viitaselle, Mikko Erkkilälle ja vielä Jeremias Suojan sisarelle. Enää ei ole mahdollista selvittää, millainen merkitys näillä eläkkeillä oli talon arvoon ja ostohintaan.

 

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.