Sivusto käsittelee Haukijärveä vuosina 1890 - 1960. Ensimmäisinä 30 vuotena iso osa kyläläisistä oli torppareita. Katsotaan tällä kertaa, millaisilla sopimuksilla he olivat torppansa vuokranneet. Osa jäi suullisen sopimuksen varaan, mutta kirjallisiakin on säilynyt. Niitä löytyy erityisesti tuomiokirjoista, sillä torpparit hakivat kontrahtinsa vakuudeksi kiinnityksen taloon tai myöhemmin rekisteröivät sopimuksen oikeudessa. Käytän seuraavassa esimerkkinä Hillun Mäkelän ja Kukkolan sekä Yliraukolan Alaviidanojan sopimuksia. Näistä Mäkelä oli iso torppa, Kukkola ja Alaviidanoja selvästi pienempiä. Kukkolan sopimus löytyy galleriasta, Mäkelän ja Alaviidanojan tuomiokirjoista.

Kukkolasta perittiin rahallista vuokraa 50 markkaa vuodessa, Mäkelästä 100 markkaa. Alaviidanojalta ei rahallista vuokraa maksettu. Taksvärkkiä eli taloon tehtäviä työpäiviä Alaviidanojalla oli paljon. Ensimmäisinä viitenä vuotena työpäiviä hevosen kanssa oli yksi joka viikko. Apupäiviä (ilman hevosta) piti tehdä 15 vuodessa kesäaikaan. Viiden vuoden kuluttua määrät nousivat kahteen työpäivään viikossa hevosen kanssa ja 25 (15 kesällä ja 10 talvella) apupäivään vuodessa. Kukkola ilmeisesti teki hevosen kanssa maantien kunnossapitoa ja apupäiviä 10. Mäkelän kontrahtiin kirjattiin vuodessa viisi työpäivää hevosen kanssa sekä 10 ilman hevosta. Ilmeisesti ero selittyy juuri rahallisen vuokran määrällä. Myös sopimusten solmimisajankohta oli erilainen, Mäkelällä vanhin (1880), Alaviidanojalla myöhäisin (1901).

Sopimukset sisälsivät niin ikään määräyksiä torpan rakennuksista ja niiden kunnossapidosta, puiden ottamisesta, aitojen rakentamisesta, raivattavista pelloista ym. Alaviidanojan ja Mäkelän kontrahdissa oli pykälä myös torpparin kuoleman varalta, Kukkolan valmiille lomakkeelle tehdystä sellaista en huomannut.

Miten torppari hoiti omat viljelyksensä, jos hän teki kaksi päivää viikossa töitä taloon? Sitä paremmin mitä enemmän hänellä oli työvoimaa. Omat työhön kykenevät lapset toivat helpotusta työvoimapulaan. Monissa torpissa oli myös renkejä ja piikoja apuna. Sanonta "Kuu on torpparin aurinko" kertoo silti pitkistä työpäivistä.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.