Tien vasemmalla puolella oli suutari Salon mökki. Hän oli sen joskus 1930-luvulla rakentanut - Parilan Rajalan vanhoista hirsistä - Salomäen maalle eikä tonttia Salon aikana erotettu. Kerrotaan, että Salo asui rakentamisen aikana Salomäen kesäkodassa. Muistitiedon mukaan mökin kattamisen suorittivat Haukijärven ja Herttualan nuoret miehet suutarin ollessa muualla. Sodan jälkeen mökki oli vähällä tuhoutua tulipalossa. Suutari pelastautui viime tingassa, ja tuli tukahtui itsekseen. Salo joutui palovammojen vuoksi sairaalahoitoon.

Kaarlo Pauliinus Salo oli syntynyt 1886 Harjavallassa. Haukijärvelle hän tuli 1908. Hän kierteli taloissa suutarintöitä tekemässä. Ilmeisesti hänen vaimonsa Selma (os. Palomäki, s. 1879 Harjavallassa, k. 1942 Harjavallassa) asui jonkin aikaa 20-luvulla Kallen kanssa Parilassa. Hän kuitenkin muutti takaisin Harjavaltaan. Tiettävästi heillä oli ainakin yksi tytär. Suutari Salo lienee asunut jonkin aikaa myös Peltomaassa Högermanien aikana ja 20-luvun puolivälissä Koivulassa.

Salo toimi työväenyhdistyksessä. Hänen mökilleen kerääntyi seudun miesväkeä sahtia nautiskelemaan. Mökki toimi myös jonkinlaisena poliittisena "alkeiskouluna" varsinkin nuorisolle. Kalle Salo kuoli 1966. Nykyisin mökin paikalla on kesämökki.

b_0_0_0_10_images_stories_haukijarventie1_Kalle_Salo_60v.jpg

Kuva on vuodelta 1946, suutari Salon 60-vuotispäiviltä,  Soittajat ovat Viljo Kukkola (viulu), Pauli Kanerva (harmonikka) ja Toivo Kanerva (mandoliini). Muita yleisön joukosta tunnistettuja ovat Hugo Kukkola, Frans Mustasilta (tumma puku), Kalle Haukipää, Eero Ihantola, Eino Ihantola, Reino Vanhatalo, Senja Laaksonen, Jenny Ketola, Hanna Kanerva, Viljo Haukipää, Viljo Lehto ja Erkki Jalo. Kuvan omistaa Arto Laaksonen. Kuva suurempana galleriassa

 

Lisätietoja