Oikein hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille!

Kun tämä sivusto on ollut olemassa näinkin monta vuotta, kuvittelisi ehkä, että kaikki kylän historian kannalta oleelliset tietolähteet on jo käyty läpi. Niin ei kuitenkaan ole. Voin heti nimetä kaksi tärkeää lähdettä, nimittäin 1900-luvun alkupuolen perukirjat ja henkikirjat, joita olen tutkinut vain osittain. Henkikirjat vuosilta 1905, 1910 ja 1915 (ilmeisesti nyt vuoden alusta) on digitoitu ja vapaasti verkossa luettavissa. Vuoden 1920 henkikirjoja voi digitoituna tutkia arkistolaitoksen toimipisteissä. Muut, kuten myös perukirjat, löytyvät alkuperäisinä Turun maakunta-arkistosta. Sinne pitäisi siis suunnistaa. Muutakin kiinnostavaa aineistoa arkistoissa olisi.

Lisätetoja olisi myös vanhoissa sanoma- ja aikakauslehdissä. Niiden suhteen on pakko vain toivoa, että Kansalliskirjasto pääsisi sopimukseen tekijänoikeuksista ja voisi digitoida niitä lisää. Sanomalehtien kaikkien numeroiden läpikäyminen mikrofilmiltä on toivoton urakka. Mahdollisuus tehdä hakuja tekstistä helpottaisi tehtävää. Kotuksen nimiarkistosta löytyisi varmasti lisää haukijärveläistä nimistöä. Helsinkiinkin olisi siis hyvä ehtiä tutkimaan.

Tätä blogia on tarkoitus jatkaa myös alkaneena vuonna. Tekstien aiheet valikoituvat aika satunnaisesti sen mukaan, mitä kulloinkin eteen tulee. Aion jatkaa vielä torppien syntyhistorian tarkastelua. Viidanojankulman laaja torppariasutus on kokonaan käsittelemättä, samoin Parilan ja Mustajärvenkulman torpat. Niistä siis vuoden mittaan.

Vuoden alussa saa esittää toiveita. Minun uuden vuoden toiveeni kohdistuvat entisten ja nykyisten kyläläisten kotiarkistoihin. Löytyisikö niistä vielä vanhoja valokuvia tai asiakirjoja? Galleriaan mahtuu edelleen lisää kuvia. Vanhat asiakirjat voivat sisältää jonkin tärkeän lisätiedon. Käyn myös mielelläni tallentamassa muistoja kylältä. Yhteyttä voi ottaa kommentti- ja palautelomakkeella tai sähköpostilla.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.