Vuonna 2019 kirjoitin blogitekstin Kankaansivuista. Sen jälkeen on ainakin Suodenniemen kirkonkirjoja digitoitu lisää SSHY:n jäsensivuille. Niinpä tiedämme nyt, mitä Saimalle tapahtui niinä kuutena vuotena, jotka jäivät aiemmassa tekstissä pimentoon. Saima muutti heinäkuussa 1921 Ulvilasta Kiikoisiin, jonne muu perhe oli siirtynyt jo aiemmin. Saman vuoden elokuussa hän jatkoi Suodenniemelle. Ammatiksi merkittiin palvelijatar. Marraskuussa 1921 hänet vihittiin entisen talollisen Kalle Maurits Palomäen kanssa. Mahdollisesti Saima oli asunut Suodenniemellä jo aiemmin, mutta muutti kirjansa sinne vasta juuri ennen avioliittoa.

Kalle Palomäki kuoli lokakuussa 1923. Hän oli jo 79-vuotias. Kuolinsyyksi merkittiin vanhuus. Kalle ja Saima olivat saaneet 1922 Eeva-tyttären. Nyt Saiman oli etsittävä elanto muualta, sillä Kalle Palomäen talosta saama eläke ei kuulunut hänelle. Saima löysi kumppanin Palomäen Kankaansivun torpasta. Heidän matkansa vei Kiikan Nevon kylään. Tässä vielä linkki henkikirjaan 1922, jossa näkyvät Saima ja Aukusti Suodenniemen Kiikoisten kylässä.

Ainakin osa lukijoista lienee huomannut, että olen aloittanut projektini Hämeenkyrön merkitsemiseksi syntymä- ja kuolinpaikaksi. Pyrin merkitsemään tiedot kirjoillaolon mukaan. Vaikka siis syntymä olisi tapahtunut naapurikunnan sairaalassa, laitan syntymäpaikaksi sen kunnan, jossa äiti oli kirjoilla. Tämähän on nykyinen virallinen käytäntö, mutta vuosien aikana se on vaihdellut. Jos on käytettävissä virallisia lähteitä (kirkonkirjoja, siviilirekisterin luettelot), asia on yleensä helppo tarkistaa. Jos joutuu turvautumaan hautakiven tai kuolinilmoituksen kertomaan, on sen varassa, mitä omaiset ovat halunneet ilmoittaa. Vastaan on jo tullut tapaus, että henkilö on haudattu Hämeenkyröön, mutta on muiden tietojen mukaan asunut Tampereella. Niinpä kuolinpaikka jäi merkitsemättä.

Lähteistä toivon edelleen lisää tietoa.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.