En muista koskaan kuulleeni, että Haukijärvellä olisi järjestetty suuria koko kylän juhannusjuhlia. Mustajärvenkulmalla ehkä olisi isommalle kokolle sopivaa järvenrantaa ollut tarjolla, muualla kylässä heikommin. Pienemmällä porukalla poltettiin kyllä kokkoa minunkin lapsuudessani, muutaman talon väki kokoontui silloin yhteen. Makkaranpaisto onnistui kokolla, grillejä kun ei vielä tunnettu.
Muuten kesäjuhlia on toki kylässä vietetty, niistä on kuvia niin Suojalta, työväentalolta kuin Mustajärvenkulmaltakin. Myös urheilutapahtumat keräsivät väkeä. Monien kesähäiden ja syntymäpäivien järjestäjät toivoivat kaunista säätä, jotta juhlaväki voi oleskella ulkosalla.
Pari hiukan erikoisempaa ulkoilmatapahtumaa löytyy 1900-luvun alkuvuosilta. Molemmat liittyvät vappujuhliin. Kansan Lehden mukaan Haukijärven työväenyhdistys päätti 1910 kokoontua Suojan ristille viettämään vappuillanviettoa. Jutussa lienee virhe. Todennäköisesti risteyksestä on marssittu Maatialaan tai muulle juhlapaikalle. Sen sijaan vappuaamuna 1909 on puoli seitsemän aikaan ollut tarkoitus kerätä väki Haukikalliolle laulamaan "aamuvirsiä kansainväliselle juhlapäivälle". Kuinkahan paljon lienee väkeä tullut paikalle? En ole koskaan käynyt Haukikalliolla. Se voi toki nykyään olla kovin erinäköinen kuin 1909. Olisiko paikalta silloin avautunut näkymä järvelle? Olisi myös mielenkiintoista tietää, onko se toiminut yleisemminkin kokoontumispaikkana.
Toivotan kaikille lukijoille oikein hyvää ja toivottavasti myös aurinkoista juhannusta.
Lisäys: Muistitieto kertoo, että Haukikalliolta on laskettu suksilla mäkeä ainakin 40-luvulla. Hyppyrimäki lienee antanut hyvän vauhdin. Silloin kalliolta näkyi hyvin järvelle. Samalla vuosikymmenellä on Pakkasen pajan takana järven rannassa poltettu juhannuskokkoa. Siellä kävi Pakkasen oman väen lisäksi myös muita kyläläisiä.