Elettiin ensimmäisen maailmansodan vuosia. Töihin toiselle paikkakunnalle meneville ja kotimaassa matkaaville myönnettiin tuolloin matkapassi. Luettelo myönnetyistä passeista on säilynyt Hämeenkyrön nimismiehen arkistossa. Olen tehnyt siitä kirjauksia kyläläisten reissuista vuosilta 1917 ja 1918. Hämärän mielikuvan mukaan luetteloa olisi ollut vielä seuraavalle vuodelle, mutta aika loppui tuolloin kesken. Pitää joskus Turussa käydessä tarkistaa asia. Mutta katsotaan nyt hiukan, mihin haukijärveläiset matkustivat.
Töihin menneet ovat yleensä ottaneet/saaneet vuoden passin. Sellaisia on 1917 myönnetty Emilia Varinille, Frans Mustasillalle, Nikolai Mäkelälle, Väinö Selkeelle, Martti Antilalle, Edvard Mäkelälle, Tyyne Jokelalle, Samuli Petterssonille, Tilda Mäenpäälle, Vilho Kanervalle, Matti ja Vihtori Palomaalle (Aro), Juho Lehtiselle, Hilma Rajalalle, Emma Hakalalle ja Kaarle Kukkolalle. Useimpien kohdalla luettelo ei kerro, mistä töitä oli löytynyt. Hilma Rajala meni Tampereelle, Kaarle Kukkola samoin ja Emma Hakala suuntasi Parkanoon. Tilda Mäenpää oli saanut töitä Toijalasta. Samuli Pettersson mahdollisesti aloitteli postinkuljetusta ja tarvitsi passia Häijäässä käyntiin. Aivan vuoden lopussa ovat Väinö Selkee ja Nikolai Mäkelä ottaneet passit matkustaakseen Venäjälle. Ainakin ensin mainittu ehti työskennellä siellä jonkin aikaa rakennustöissä ennen kuin sota alkoi.
Matkalle ilmoittivat 1917 passia tarvitsevansa Kalle Alaviidanoja (Laine), Frans Yliviidanoja (Mäkinen), Martti Valkama, Kalle Hakala, Iida Valkama, Hugo Perttu ja Frans Söderling. Luultavasti myös Kerttu Lehtosalo teki matkan, vaikka luettelo (tai oma virheellinen kirjaukseni) kertoo työpassista. Määränpää ei kenenkään kohdalla ole tiedossa.
Miksi Josefiina Salomäki (Ihantola) mahtoi matkustaa Poriin kesäkuussa 1918? Luultavasti joku läheinen oli siellä vangittuna, ja hän vei tälle ruokaa tai todistuksen asianomaisen kunnollisuudesta. Tuolloin matkat tapahtuivat aika surullisissa merkeissä. Samoilla asioilla liikkuivat luultavasti myös Aino Keskinen, Hanna Kukkola, Tilda Viitaniemi, Lempi Anttila, Iida Jokinen, Lydia Kinkki ja Aina Järvelä. Lista olisi todennäköisesti pitempi, mutta muiden matkustamisen syy ei ole yhtä selkeä.
Toki ihmiset alkoivat sodan päätyttyä liikkua myös muilla asioilla. Estlanderit saivat kesällä 1918 passit matkustaakseen kotimaassa. Hugo Sillanpää kävi Helsingissä, mahdollisesti työasioissa. Myös Frans Yliviidanoja liikkui Suomessa. Martta Peltoniemi matkusti Ilmajoelle. Kirjaukseni päättyvät elokuuhun 1918. Myöhemmin matkustelleista ja muista tuolloin myönnetyistä luvista mahdollisesti joskus toisen kerran.