Olette ehkä huomanneet, että selaan usein verkossa olevia vanhoja sanomalehtiä. Viimeksi etsin tietoja Anselm Metsäsen myöhemmistä vaiheista. Viitteitä häneen löytyi peräti kolmesta paikasta, nimittäin Pirkkalasta, Eurajoelta ja Hausjärveltä. Ennen pitkää alkoi kuitenkin vaikuttaa siltä, että tiedot kuuluivat kahdelle samannimiselle henkilölle. Toinen näytti olleen maanviljelijä Eurajoella, toinen työmies Hausjärvellä ja mahdollisesti myöhemmin Pirkkalassa. Tiedot olivat niin samaan aikaan liittyviä, ettei niitä oikein voinut yhteen henkilöön yhdistää, vaikka tämä olisi vaihtanut paikkakuntaa vilkkaastikin. Kumpi siis oli lähtöisin Haukijärveltä? Vai oliko kumpikaan, nimi ei sinänsä ole harvinainen.
Itse asiassa molemmat olivat asuneet kylässä. Kyseessä olivat Anselm Juhonpoika Metsänen (s. 1879) ja hänen sisarensa poika (s. 1894). Ratkaisun toivat valtiorikosylioikeuden aktin virkatodistus sekä valtiorikosoikeuden tuomioluettelo, joista kummankin syntymäajat selviävät. Alun perin etsin tietoja vanhemmasta Anselmista, joten keskityn seuraavassa häneen. Edellä mainitusta aktista selviää, että hän oli ammatiltaan kivityömies. Hänen vaimonsa oli Hilda Emilia. Heillä ei ollut lapsia vuonna 1918. Kirkonkirjoja (SSHY:n jäsensivuilla) seuraamalla voi Anselmin niin ikään jäljittää Eurajoelle. Matka kulki Mouhijärven (renkinä Pukarassa Mustajärvellä ja Kourilla), Karkun (Hyrysellä renkinä) ja Pirkkalan (itsellisenä Haukkalassa) kautta. Ilmeisesti hän rupesi tekemään kivitöitä viimeistään Pirkkalassa. Eurajoelle hän muutti 1910 ja avioitui seuraavana vuonna Hilda Emilia Kaidan (s. 1881 Eurajoella, k. 1954 Eurajoella) kanssa.
Anselm taisi olla vankeudessa vielä jonkin aikaa 20-luvun puolella. Lehdissä hän tuli esiin vasta 1924, jolloin paikkakunnalle oltiin perustamassa pienviljelijäyhdistystä. Ilmeisesti Anselm ja Hilda olivat lunastaneet mökkinsä omakseen. 1929 paikallinen meijeri palkitsi hänet ja Hildan. Seuraavat tiedot heistä löytyvät Kansaneläkelaitoksen henkilökorteista. Hildan kuolema on merkitty. Anselmillekin on kortti tehty. Kuolinaikaa siihen ei kuitenkaan ole merkitty. Mahdollisesti hän oli elossa vielä 1958. Lisätietoja voi löytyä myöhempien vuosikymmenien lehdistä. Niitä pitää tutkia yliopiston kirjastossa. Ehkä joskus myöemmin lisää Anselmista.