Mustajärvenkulmalla on muistitiedon mukaan ollut Virran Villen talo. Se on sijainnut Kallioniemen ja Keskisen välissä, todennäköisesti Pussin maalla. Rakennus on myöhemmin siirretty Pukaraan. Siitä on jäljellä perustuksia ja humalakasvustoa. Ajankohdasta ei ole tarkempaa tietoa. Henkilö, jonka muistikuvat ylsivät 30-luvun alkuun, ei ollut muistanut talon siirtoa. Olen etsinyt Virran Villeä kirkonkirjoista. Uskallan sanoa, ettei häntä niistä sillä nimellä löydy. Virta ei ehkä ollut sukunimi, vaan kenties talonnimi. Emme tiedä, liittyikö se juuri tuohon paikkaan Mustajärvenkulmalla vai oliko tarttunut mukaan jostain aiemmasta asuinpaikasta. Sopivaa Villeä ei kuitenkaan ole asiakirjoista löytynyt.

Kansallisarkiston Digitaaliarkistoon on hiljattain ilmestynyt vuoden 1919 henkikirjoja. Niistä löytyi Pukaran kylään merkittynä Ville Siren, hänen vaimonsa Miina ja heidän viisi tytärtään. Itse asiassa perhe löytyy henkikirjoissa Pukarasta vuodesta 1915 lähtien. Kastetuissa (SSHY) puolestaan on merkintä 1914 joulun aikaan syntyneestä Tuovi Kyllikki-tytöstä, jonka vanhemmat olivat itsellinen Vilho Siren ja vaimo Vilhelmiina Pukarosta. Taavetti ja Fanni Kallioniemi olivat tytön kummeina. Henkikirjoihin merkittiin tuohon aikaan vain syntymävuosi. Villen ja Miinan kohdalla avuksi kuitenkin tulevat Kansaneläkelaitoksen hakemistokortit. Ville syntyi 1876 Heinijärven Parkkisen Kujanpään torpassa, Vilhelmiina puolestaan 1882 Kalkunmäen Suutarlan Vähähollon torpassa. Ville otti sukunimen Siren käyttöön vielä kotona asuessaan. He solmivat avioliiton 1904 ja asuivat sen jälkeen itsellisinä Kalkunmäen Helalan Kintus-Ahrolassa ainakin vuoteen 1911. Rippikirjaan on tosin merkitty, että Ville oli muonarenkinä Pakkasella 1907. Elli-tyttären syntyessä 1909 hänet on edelleen kirjattu Pakkasen muonarengiksi. Rippikirjassa perhettä ei ole kuitenkaan siirretty Pakkaselle.

Voisiko siis Ville Siren olla sama kuin Ville Virta? En tiedä, mahdolliselta se kuitenkin tuntuu. Jospa Mustajärvenkulman Virranharju onkin nimenä vanhempi ja Ville saanut lisänimensä sen mukaan. Ajankohtakin sopii, kenties Sirenit ovat muuttaneet pois joskus 20-luvulla ja talo siirretty sen jälkeen uuteen käyttöön Pukaraan. Henkikirjoja ei ole enempää vapaasti käytettävissä, joten Sirenin perheen matkaa ei voi seurata sen pitemmälle. Päätepiste kuitenkin löytyy. SSHY on digitoinut Hämeenkyrön haudattujen luettelot vuoteen 1967. Ville Siren kuoli 1953 Sasissa, Vilhelmiina Siren 1961 samassa kylässä. Kovasti toivoisin, että saisin lisätietoa Sirenin perheen vaiheista ja Ville Virrasta. Yhteyttä voi ottaa Palaute-sivun kautta tai siellä olevalla sähköpostiosoitteella.

 

Tiedot Ville Virran talosta Kaija Valkamalta

Lisätietoja