Haukijärveläiset eivät ole suuremmassa määrin viljelleet huumoria nimetessään kylänsä alueita tai taloja. Suomen karttaa tutkiessa törmää toisinaan aika suorasukaisiinkin nimityksiin. Haukijärveltä ne puuttuvat tai ovat jääneet unohduksiin. Useimmat talonnimet tulevat joko alueen luonnosta tai muinaisesta isännästä. Parrin/Parilan nimi poikkeaa tästä. Hämeenkyrön historian I osassa sitä on selitetty kylän kahdella talolla. Sen sanotaan kuitenkin mahdollisesti tulevan germaanisesta parrua tai keihästä tarkoittavasta sanasta. Osa nimistä lienee lainoja muualta, kuten Selkee ehkä Mouhijärveltä tai suhteellisen myöhään perustettu Ihantola muualla sijainneista samannimisistä torpista ja taloista.

Hiukan huumoria löytyy Mustajärvenkulman Lopotista, kulmakunnasta, johon kuuluivat talot Aholasta Kallioniemeen. Verkkolähteet antavat lopotille merkitykset kylä, kirkonkylä, kaupunki, syrjäkylä ja kauppapaikka. Sana on peräisin venäjästä. Ehkä sillä on Mustajärvenkulmalla lähinnä viitattu syrjäkylään. Se voi myös olla laina johonkin aikaan uutisiin nousseesta kuuluisammasta Lopotista samaan tapaan kuin Tampereen Amuri ja Petsamo. Vaikea on nähdä Lopottia merkittävänä kauppapaikkana, paitsi mahdollisesti kieltolakiaikana. Ajankohta on kuitenkin nimen antamiselle ehkä liian myöhäinen.

Toisinaan kyläläiset ovat muistaneet toisiaan lisänimillä, joihin on ajateltu sisältyvän huumoria. Se ei ehkä ole aina ollut hyväntahtoista, joten jääkööt tarkemmat nimet kertomatta. Kuulemani nimitykset ovat liittyneet kantajansa ulkoisiin ominaisuuksiin, puhetapaan ("totanoinniin") tai elämäntapaan ("Pistola"). Lisänimiä saaneet ovat ajat sitten siirtyneet ajasta ikuisuuteen. Niistä kertoneistakaan ei ole enää montaa jäljellä. Katoavaisia ovat siis nimetkin.

Lisätietoja