Viimeksi lupasin katsoa hiukan tarkemmin Siukolaa ja Alaviidanojaa löytääkseni niille sellaisen yhteyden, joka selittäisi Alaviidanojan pellon nimen. Tuon ajan tärkeimmät lähteet, rippi-, historia- ja henkikirjat, ovat valitettavan epätarkkoja. Rippikirjoissa jaksot ovat pitkiä, muuttoja on merkitty puutteellisesti, samoin syntymäaikoja. Myös kastettujen ja vihittyjen luetteloissa on aukkoja. Henkikirjoissa käytetään pelkkiä etunimiä eikä torppien nimiä ole aina mainittu. Lisäksi isojako aiheutti muutoksia tilojen rajoihin ja saattoi siirtää torppia talolta toiselle. Seuraavassa kuitenkin joitakin havaintoja edellä mainittujen lähteiden pohjalta. Käytän vuosilukuja henkikirjojen mukaan, todellisuudessa muutokset ovat usein tapahtuneet jo edellisenä vuonna, koska henkikirjat tehtiin alkuvuodesta.

Matti Juhonpoika ryhtyi vaimonsa Marketta Antintyttären kanssa Raukolan torppariksi jo 1784. Torpan nimeä ei mainita missään. Viimeisen kerran heidät merkittiin torppaan 1788. Seuraavana vuonna torppareiksi ilmestyivät Mikko Matinpoika ja Kaisa Mikontytär. Myöhemmin he saivat "sukunimen" Siukola. Jostain syystä heidän torppansa on henkikirjoissa merkitty joko Pentille tai kylän loppuun, rippikirjoissa Raukolaan. Mikä Matin ja Marketan torppa oli, jää epäselväksi. Mahdollisesti he aloittivat Siukolassa ja joutuivat lähtemään, kun Raukolan poika Mikko halusi torpan perheelleen. Mahdotonta ei ole sekään, että he asuivat jo tuolloin Viidanojalla. Tosin torppa ei ole merkitty isojakokarttaan vuodelta 1799. Jotain niittyä siinä lienee, mutta sekin on Alaraukolan maalla.

Matti oli syntynyt Viljakkalan Särkällä, varttunut aikuiseksi Karhen Kyyhkysen torpassa ja tullut Ylöjärven (silloin Pirkkalaa) ja Karhen kautta Heinijärvelle. Marketta oli Ruusilta. Naimisiin he menivät vuoden 1780 aikoihin. 1789 he siirtyivät Laitilan Rajalan torppaan, sieltä 1799 Mahnalan Kotille ja viimeistään 1802 Heinijärvelle, nyt Viidanojalle. Marketta nimittäin merkittiin haudattujen luetteloon 1802 torppari Matti Viidanojan vaimona. Henkirjoihin Viidanojan torppariksi merkittiin ensin 1802 Simo Antinpoika, joka oli Marketan veli, hänestä tuli Yliviidanojan torppari. Matti näkyy niissä Viidanojalla vasta 1805. Seuraavana vuuonna hänellä oli puolisona Riitta Kaapontytär.

Riitta kuoli 1809, Matti 1823. Siukolassa Mikon elämä päättyi jo 1794, Kaisa eli vuoteen 1824. Alaviidanoja säilyi samalla suvulla 1860-luvulle, Siukola vuoteen 1909, jolloin sen olemassaolo torppana päättyi. Alaviidanojalla asui myös aika ajoin itsellisiä. Kukaan heistä ei kuitenkaan näytä liittyvän Siukolaan. Joukossa oli tosin muutama äiti aviottomine lapsineen, joten ihan poissuljettua yhteys ei ole. 

Siukolan viimeinen torppari, seppä Taavetti Nymalm kuoli 1896. Todennäköisesti leski Maria Vilhelmiina Siukola sai asua torpassa 1909 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka. Hänen kanssaan asui poika Kaarle Oskari Siukola. Kirjoihin heidät merkittiin itsellisiksi. On mahdollista, että Kaarle olisi äitinsä kuoleman jälkeen pystyttänyt pienen mökin tuolloin jo tilaksi erotetun, mutta edelleen Yliraukolan omistuksessa olleen Alaviidanojan lähelle ja asunut siinä muutaman vuoden. Kovin todennäköistä se ei ole.

Selkeää yhteyttä Siukolan ja Alaviidanojan välille en löytänyt. Pidän todennäköisimpänä, että nimitys tuli jo ensimmäisen torpparin mukana. Koska muutkaan vaihtoehdot eivät ole mahdottomia, jääköön Siukola toistaiseksi sivustolle.

Lähteet:

Hämeenkyrön kirkonkirjat 1750 - 1911 (vapaasti käytettävissä vaihtelevasti vuosiin 1864- 1890)

Hämeenkyrön henkikirjat 1780 - 1806

Hämeenkyrön henkikirjat 1912 - 1919

 

Lisätietoja