Verkossa on useita alustoja, joissa voi rakentaa oman sukupuunsa tai liittää sen osaksi suurempaa kokonaisuutta. Tunnetuimpia lienevät MyHeritage, Geni, Ancestry, FamilySearch ja Geneanet. Näistä suurin osa on maksullisia, ainakin jos aikoo käyttää niiden kaikkia ominaisuuksia. Hakuja voi yleensä tehdä kirjautumatta, tulokset näkyvät rajoitetusti. Jopa Google-haku voi antaa tuloksia näiltä alustoilta. Monet näistä sivustoista herättävät välillä keskustelua tietosuojasta ja tekijänoikeuksista. Nykyaikaa ne kuitenkin ovat, siitä ei pääse mihinkään.

Paikallishistoriaa harrastavakin päätyy toisinaan näille sivustoille, kun etsii tietoa entisten kyläläisten myöhemmistä elämännvaiheista. Silloin herää kysymys alustoille tallennettujen tietojen luotettavuudesta. Olen pitänyt tässä suhteessa aika tiukkaa linjaa ja pyrkinyt varmistamaan julkaisemani tiedot useammasta lähteestä. Amerikkaan muuttaneiden kohdalla olen tainnut tehdä muutaman kerran poikkeuksen. Heistäkin olen kuitenkin useimmiten löytänyt alkuperäisiä dokumentteja digitoituina.

Jos joku ilmoittaa sukupuussaan sukulaisensa - siis entisen haukijärveläisen - kuolleen tiettynä vuonna, voinko kirjata sen sivustolle? Toistaiseksi en ole niin tehnyt pelkästään yhden verkkosukupuun perusteella. Tai useammankaan, tietoja kopioidaan suoraan sukupuusta toiseen. Kaikki eivät kirjaa lähteitä näkyviin. Myöskään yhteydenotto puun ylläpitäjään ei yleensä ole mahdollinen, jos ei ole kirjautunut kyseiselle alustalle ja maksanut sen maksuja.

Nyt minulla on suunnitelma, joka keskittyy MyHeritageen ja Geniin. Teen listan niistä entisistä kyläisistä, joista noilta alustoilta näyttäisi löytyvän lisätietoa. Toistaiseksi olen löytänyt kolme tällaista henkilöä. Sen jälkeen liityn jäseneksi ainakin ilmaisen kokeilukaksiviikkoisen ajaksi. Sekin tosin edellyttää luottokorttitietojen antamista. Sitten käyn listan läpi ja pyrin tarkistamaan käytetyt lähteet ja mahdollisesti saamaan yhteyden sukupuiden ylläpitäjiin, mikäli tietoja on tarpeen tarkistaa. Ja jos riittävän luotettavalta tuntuu, lisään muutaman kuolinvuoden ja aviopuolison tiedot sivustolle. Sekä lähteet tietysti.

Lisätietoja