Yllättävän monta haukijärveläistä siirtyi Tuusulan seurakuntaan vuosina 1916 - 1917. Osa jäi sinne asumaan, osa palasi takaisin. Kenties joku muutti myös eteenpäin. Katsotaanpa, ketkä olivat liikkeellä.

Ensimmäinen löytämäni muuttaja oli Paavali Mäensivu. Hän jätti muuttokirjansa Tuusulan seurakuntaan toukokuussa 1916. Samalla muuttokirjalla oli perhe: vaimo Lydia ja lapset Paavo, Ester ja Eino. He asettuivat Järvenpään Kyrölän tilan mäkitupalaisiksi. Tytär Ester kuoli 1917 ja Paavo 1949, molemmat Tuusulassa.

Joulukuussa 1916 muuttokirjansa jätti Väinö Mustasilta. Hän muutti Mouhijärveltä vaimonsa Hiljan ja poikansa Erkin kanssa Nummenkylän Lillmalmin tilalle mäkitupalaiseksi. Esko ja Maire syntyivät Tuusulassa. Välillä perhe asui vähän aikaa Mäntsälässä. 20-luvulla he palasivat Tuusulasta Mouhijärvelle.

Marraskuussa 1917  Vihtori Mäensivu seurasi veljeään Tuusulaan. Mukana muuttivat myös vaimo Aliina sekä lapset Vihtori (jo omalla muuttokirjallaan), Vilho, Olga, Elsa ja Kalle. Hekin asuivat Järvenpään Kyrölän maalla. Vihtori oli ammatiltaan muonamies. Hän kuoli jo 1918. Todennäköisesti perheen elanto jäi tuolloin vanhimpien poikien harteille. Aliina kuoli 1954 Järvenpäässä.

Tuusulaan muutti myös kaksi sellaista Pakkasella töissä ollutta perhettä, joita ei ole sivustolla esitelty. Työmies Nestor Hummarkoski, hänen vaimonsa Hilja, poikansa Yrjö ja tyttärensä Elli tulivat marraskuussa 1917 Haukijärveltä Nummenkylän Malmakselle. Nestorin ammatiksi on merkitty työmies. Nestor kuoli 1957 Lohjalla. Työmies Taavetti Heino (ei Haukijärvellä aiemmin asunutta Heinon perhettä), vaimo Maria ja lapset Taavetti, Tuovi ja Tuure saapuivat Haukijärveltä Tuusulaan marraskuussa 1917. Hekin asuivat Malmaksessa. Poika Taavetti kuoli 1958 Keravalla. Tuure kaatui talvisodassa 1939. Hän oli tuolloin kirjoilla Tampereella.

Tuusulan Järvenpään kartanoon töihin muutti lokakuun alussa 1917 myös Arttur Pettersson. Hän jäi edelleen kirjoille Mouhijärvelle. Hän oli kartanossa töissä maaliskuun alkuun 1918, liittyi sitten punakaartiin ja päätyi toukokuun alussa 1918 Hämeenlinnan vankileirille. Siellä tehdyn kuulustelupöytäkirjan liitteenä oleva Tuusulan suojeluskunnan lausunto kertoo, että hän oli rauhallinen ja hyvä työmies. Suojeluskunta ehdotti hänen vapauttamistaan ensi tilassa. Lausunto on päivätty 13. heinäkuuta. Silloin Arttur oli jo kuollut.

Mikä heidät sai muuttamaan Tuusulaan? En tiedä. Paavali ja Vihtori Mäensivu olivat veljeksiä, Nestor Hummarkoski taas Aliina Mäensivun veli. Jos oikein rippikiirjaa tulkitsen, kuului Kyrölä tuohon myöhemmin mainittuun Järvenpään kartanoon. Nähtävästi siellä tarvittiin työvoimaa. Ehkä tieto työmahdollisuuksista Tuusulassa sai muutkin liikkeelle aikana, jolloin työttömyys oli alkanut kasvaa.

 

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.