Antti Nestor Adaminpoika syntyi kesäkuussa 1841 Pajukannan talossa Tottijärvellä. Tottijärvellä oli paljon Tottijärven kartanon ja Laukon kartanon torppia. Ymmärtääkseni Pajukanta oli kuitenkin itsenäinen tila. 1861 Adam Matinpoika, hänen vaimonsa Ester Antintytär ja heidän seitsemän lastaan muuttivat Tyrväälle. Heidän matkansa vei Laukkulan Teinilään. Sinne he eivät kuitenkaan jääneet, vaan jatkoivat jo seuraavana vuonna Ekkoisten kylän Heikkilään ja sieltä vielä Ruoksamon Kolariin. Siellä Adam ja Ester kuolivat 1867.

Antti Nestor lähti 1864 rengiksi Vihattulan Jokelaan. Sieltä hän siirtyi Kallialan Kampin kautta Mouhijärvelle 1869. Hänestä tuli Hermalan Kyönän renki ja myöhemmin renkivouti. 1870 hänet vihittiin Mariana Efraimintyttären kanssa. Tämä oli kotoisin Hahmajärven Irrin Haaviston torpasta ja asunut kotona avioitumiseensa saakka. Hermala oli kersantin virkatalo, ja sitä hoiti vuokraviljelijä, arrendaattori. Kun edellinen vuokraaja kuoli, tuli Antista uusi vuokraaja. 1873 he kuitenkin päättivät lähteä Hämeenkyröön. Mukaan tuli poika Juho Oskari. Yksi tytär oli kuollut pienenä.

Hämeenkyrössä heistä tuli Kalkunmäen Oravaisten Iso-Hollon torppareita. He viihtyivät torpassa vuoteen 1889, jolloin he siirtyivät Parilan Pertun itsellisiksi. Tällöin heille ensimmäistä kertaa merkittiin sukunimi Kivimäki. Se seurasi mukana, kun he 1897 muuttivat Äärilän maalle. En ole huomannut, että nimeä olisi kukaan Parilassa käyttänyt aiemmin. Onko Parilassa siis ollut Kivimäki kahdessa eri paikassa? Rakensiko perhe mökkinsä ensin Pertun maalle ja siirsi sen jostain syystä myöhemmin Erkkilän maalle? Vai oliko niin, että mökki pysyi samassa paikassa ja tuo maakaistale vain jossain järjestelyssä siirtyi Pertulta Erkkilälle? Jätetään kysymys toistaiseksi auki. Joitakin karttoja Parilan tilusjärjestelyistä on olemassa, ehkä niistä joskus myöhemmin enemmän. 

Lisätietoja