Viimeksi kerroin kirvulaisista ja muista karjalaisista, jotka asuivat Haukijärvellä vähän aikaa talvisodan jälkeen. Katsotaan nyt tarkemmin yhden perheen vaiheita. Niitä en ole toki pystynyt läheskään täydellisesti selvittämään. Karjalaisissa on usein samannimisiä henkilöitä. Nyt oli kuitenkin sikäli onnea, että heidän kotiseurakunnissaan oli heidän syntymävuosinaan syntynyt vain yksi kyseisen nimen omaava henkilö.

Yrjö Adaminpoika Räihä syntyi 1873 Kirvun Vasikkalan kylässä. Adam Räihällä ja hänen vaimollaan Katri Karjalaisella oli kaikkiaan seitsemän lasta, joukossa kahdet kaksoset. Yrjö varttui aikuiseksi Vasikkalan talossa nro 3. Hän avioitui 1895 Maria Pietarintytär Kuisman kanssa. Tämä oli syntynyt 1874 Paksujalkalan kylässä Pietari Kuisman ja Katri Ollikan ainoana lapsena.  Yrjö ja Maria asuivat Yrjön kotitilalla. Heille syntyi 1897 Katri Amalia, joka kuitenkin kuoli pienenä.  Vuonna 1900 he muuttivat Kaukolaan. Siellä syntyi toinen tytär, Hilja Maria 1901. Perhe asui Kaukolan talossa nro 14. Se oli heidän kotinsa edelleen 1919, kun verkossa olevat rippikirjat päättyvät. 1928 Hilja avioitui Matti Kyllästisen kanssa.

Matti Kyllästinen oli syntynyt 1896 Sakkolan Volossulan kylässä Antti Kyllästisen ja Anna Revon perheen seitsemäntenä ja toiseksi nuorimpana lapsena. Hänkin asui kotitilallaan vielä 1919. Jossain vaiheessa hän on kuitenkin muuttanut Kaukolaan, koska molempien sanotaan seurakunnan ilmoituksessa olleen Kaukolasta. Kaukolassa Matille ja Hiljalle syntyi kolme lasta, heistä nuorin 1931. Evakkoon perhe lähti ilmeisesti yhdessä isovanhempien Yrjön ja Marian kanssa. He päätyivät Pakkaselle.

Räihät ja Kyllästiset todennäköisesti palasivat kotiinsa jatkosodan alettua. Sodan loppuvaiheessa oli jälleen edessä evakkotaival. He päätyivät nyt Valkealaan. Yrjö Räihä kuoli siellä 1958.

 

Linkkeissä esiintyvien seurakuntien kirkonkirjojen lisäksi on lähteenä käytetty Siirtokarjalaisten tie - osoitehakemistoa (1970 - 1971) palvelussa Sukuhaku (Suomen Sukututkimusseuran jäsenille).

 

Sivusto päivittyy seuraavan kerran kolmen viikon kuluttua.

Lisää kommentti


Lisätietoja