Huhtikuun 19. päivänä 1912 Hämeenkyrön käräjillä käsiteltiin suutari Kaarlo Niemisen anomusta rekisteröidä vuokravälikirja Haukijärven Suojan taloon. Suutari Niemisen asuinpaikaksi on merkitty Pirkkalan pitäjän Pispalan kylä. Anomuksesta, joka hyväksyttiin, käy ilmi, että alkuperäinen vuokravälikirja oli laadittu 1. päivä toukokuuta 1902 ja se oli kiinnitetty taloon oikeuden istunnossa 2.12.1902. Siispä etsimään tuo alkuperäinen kiinnitys, jotta saamme asiasta tarkempaa tietoa.
Mainittuna joulukuun päivänä oikeuden istunnossa oli esillä vain yksi Haukijärveä koskeva kiinnitys. Siinä Frans Sillanpää sai kymmeneksi vuodeksi kiinnityksen Suojaan vakuutena vuokraoikeudestaan kolmen kapanalan alueeseen 10 markan vuosivuokraa vastaan. Kiinnitys tuli siis uusia 1912. Miksi uusija oli Kalle Nieminen eikä Sillanpää itse? Sillanpää omisti mäkitupansa rakennukset, vaikka sen maa-alue kuului Suojalle. Hänellä oli oikeus myös myydä ne. Mahdollisuudesta siirtää vuokraoikeus toiselle ei välikirjassa mainita mitään. Rakennusten jääminen paikoilleen lieneekin vaatinut suostumuksen maanomistajalta (tuolloin jo Estlander).
Edellä olevan perusteella näyttäisi vahvasti siltä, että myöhemmän Vuoren talon ensimmäiset asukkaat Sillanpään Pransu ja Miina myivät rakennuksensa suutari Niemisen perheelle. Perhe siiirtyi viimeistään 1912 Pispalaan, todennäköisesti jo muutamaa vuotta aikaisemmin. He kuitenkin halusivat säilyttää vuokraoikeutensa maa-alueeseen. Kenties vanhimpia lapsia vielä asuikin talossa. Melko pian taloon muutti Mäkisen perhe, kuten sivustolla on kerrottu. Millainen heidän asemansa oli? He varmasti ostivat rakennukset Niemisiltä.
En ole löytänyt tietoa siitä, että Frans Mäkinen olisi vaatinut vuokra-alueensa lunastamista, kun sellainen tuli mahdolliseksi. Vastaan ei ole myöskään tullut vapaaehtoisesta kaupasta kertovaa lainhuudatusasiaa. Koukeroisesta kielestä huolimatta ymmärrän tuon 1912 rekisteröinnin tapahtuneen 10 vuodeksi. Onko siis Frans Mäkinen perheineen asunut tontillaan uuden rekisteröinnin, suullisen sopimuksen vai sittenkin omaksi lunastamisen turvin? En ole myöskään nähnyt lainhuutoa Mäkiseltä 30-luvulla Pakkasen ja Suojan omistajaksi tulleelle Haapaselle. Tämän haltuun talo kuitenkin siirtyi. Asia vaatii vielä tutkimista.