Sivuston galleriassa on nyt uusi albumi, Sodissa 1939 - 1945 kaatuneet. Siellä on kuvat talvisodassa kaatuneista. Vain Sulo Lehtisen valokuva puuttuu kokoelmasta. Sitä ei ollut lähteenä käytetyssä kirjassa Vapautemme hinta - sodan 1939-1940 sankarivainajat. Jatkosodassa kaatuneista on vain muutamia kuvia, jotka ovat olleet galleriassa jo aiemmin. Ne ovat peräisin haukijärveläisten kokoelmista. Olisi hyvä saada mukaan kaikkien sodissa kaatuneiden kyläläisten kuvat. Jos sinulla siis on tällaisia kuvia tai tiedät henkilön, jolla kuva kaatuneesta voisi olla, ota yhteyttä:

 osoite.jpg

 

Tulin selanneeksi vanhoja tallennuksia lehdistä. Niitä on sekä paperille tulostettuina että sähköisessä muodossa. Huomasin, että joukossa oli aika monen sodassa kaatuneen kuolinilmoitus. Yritän jatkossa käydä ne huolella läpi. Jos niistä saa kattavan kokoelman, ne voisi liittää edellä mainittuun albumiin. Tähänkin kaivataan hiukan lukijoiden apua. Aiemmin monet leikkasivat kuolinilmoituksia lehdistä. Kyse ei tarvinnut olla sukulaisesta, myös naapurin tai kyläläisen ilmoitus laitettiin talteen. Löytyykö sinulta nippu vanhoja kuolinilmoituksia? Muidenkin kyläläisten kuolinilmoituksista voisi saada ainakin blogitekstin verran asiaa. Niiden muuttumista vuosien varrella voisi tarkastella, samoin tavallisesta poikkeavia ilmoituksia ja  lasten kuolinilmoituksia. Yhteydenottoja toivotaan yllä olevaan osoitteeseen.

Kuolinilmoituksista hautakiviin. Facebook-ryhmästä Suomen kirkkoja ja hautausmaita olen löytänyt kuvan useamman entisen kyläläisen hautakivestä. Pidän niitä suhteellisen luotettavina lähteinä, ja olenkin yleensä lisännyt kuvien tiedot, lähinnä kuolinajan, sivustolle. Ongelmaksi muodostui Vatialan hautausmaalla ikuistettu Toivo Einari ja Helmi Maria Heleniuksen hautakivi. Olen melko vakuuttunut siitä, että Helmi Maria Helenius asui lapsuudessaan ja nuoruudessaan Haukijärvellä. Ennen avioliittoaan hän oli Helmi Maria Keskinen. Haukijärven Helmi Keskinen syntyi muistitiedon mukaan 1912 mahdollisesti Hämeenlinnassa. Koulun matrikkelista syntymävuosi on jäänyt pois, mutta päivä ja kuukausi (31.3) ovat samat kuin hautakivessä. Henkikirjassa Haukijärvellä on syntymävuosi 1911. Helmi muutti Haukijärveltä Tampereelle 1931. Toisaalta tiedetään, että Helmi Maria Keskinen ja Toivo Einari Helenius avioituivat 1936 Tampereella. Tampereen poliisilaitoksen osoitekortti vahvistaa Toivo Heleniuksen vaimon Helmi Marian syntymäajaksi 31.3.1911 ja syntymäpaikaksi Hämeenlinnan. Riittävä näyttö?

Lisää kommentti


Lisätietoja