Josefiina Vilhelmiina syntyi maaliskuussa 1887 Rajalan torpassa Parilassa. Torpassa hän asui 20-vuotiaaksi asti. Silloin hän päätti lähteä Tampereelle, jossa asui myös vanhempi sisko Aina. Työtä löytyi tehtaasta. Lähteet eivät kerro, missä Tampereen monista tehtaista Josefiina työskenteli. Pian kaupungista löytyi toinen Hämeenkyrössä syntynyt, työmies Taavetti Arvid Oksanen. Pariskunta vihittiin syyskuussa 1910. Taavetin perhe oli muuttanut Hämeenkyröstä Tampereelle 1897, jolloin Taavetti oli ollut 10-vuotias. Hänen syntyessään perhe oli asunut Heinijärven Hämylän Mäkipäässä. Taavetti kuitenkin kuoli keuhkotautiin jo toukokuussa 1912. Avioliitosta syntyi yksi poika.

Miehensä kuoleman jälkeen Josefiina näyttäisi Tampereen poliisilaitoksen asukasluetteloiden mukaan asuneen ensin appivanhempiensa luona Moisionkadulla ja sitten alivuokralaisena Tammelanpuistokadulla. Heinäkuussa 1915 hänet kuulutettiin avioliittoon torpparin poika Frans Vihtori Salovaaran kanssa. Kuulutus on yksi harvoja, missä olen nähnyt jollakin olleen asiaan huomauttamista. Ilmeisesti huomautus ei johtanut mihinkään, sillä pariskunta vihittiin marraskuussa samana vuonna. Frans Vihtori Salovaara oli Suoniemeltä, jossa hän oli syntynyt 1894 Kauniaisten Välimäen torpassa. Sukunimen Salovaara hän otti aikuisena.

Tampereelle muutettuaan Frans Salovaara työskenteli konepajalla. 1918 perheen matka vei Seinäjoelle. Frans ilmeisesti siirtyi rautateiden palvelukseen, ensin vetuirinlämmittäjäksi ja myöhemmin veturinkuljettajaksi. Josefiinan maallinen matka päättyi Seinäjoella elokuuussa 1927. Tätä ei ole toistaiseksi mahdollista tarkistaa muista lähteistä. Ikä kuitenkin sopii Parilan Josefiinalle, ja muut tiedot on tarkistettu kirkollisista lähteistä SSHY:n jäsensivuilta ja Tampereen seurakuntien keskusarkistosta sekä henkikirjoista. Josefiinan kuoleman jälkeen Frans Salovaaara avioitui uudestaan. Hänen myöhemmistä vaiheistaan ei ole tietoa.

Lisää kommentti


Lisätietoja