Vuoden 1915 henkikirja on nyt vapaasti luettavissa verkossa, koska 100 vuoden raja on tullut täyteen. Katsokaamme siis hiukan, keitä kylässä tuolloin asui. Oikeastaan tässä on tarkoitus etsiä sellaisia asukkaita, joista ei ole sivustolla kerrottu tai jotka ovat jääneet vain vähälle huomiolle. Myös muutokset asuinpaikoissa kiinnostavat. Nykyisen Haukijärven alueen kuuluminen moneen kylään aiheuttaa tässäkin tarkastelussa omat hankaluutensa.

Pakkasella olivat tuolloin palveluksessa Emma ja Aina Niemi, Sandra Mäki sekä Aina Jokinen. Niemen sisarukset olivat aiemmin käyttäneet nimeä Halla. Humppilassa 1888 syntynyt ja sieltä Hämeenkyröön 1910 muuttanut Aleksandra Mäki oli viihtynyt kartanossa siis ainakin viisi vuotta. 1920 hän ei enää kylässä ollut. Melkein kaikki mäkitupalaiset ja itselliset ovat tulleet sivustolla esitellyiksi, samoin Selkeen torppariperhe. Eeva Juhontytär (s. 1840) ei tunnu heti tutulta, mutta paljastuu Anttilan aiemmaksi asukkaaksi. Missä lienee ollut hänen mäkitupansa, Anttila kun kuului Parilaan ja oli jo saanut uudet asukkaat?

Muonarenkejä Pakkasella oli kaikkiaan 12, useimmat heistä perheellisiä. Sivustolla ei taida olla esittelyä Nestor ja Hilja Hummarkoskesta, Juho ja Iida Laaksosta eikä August ja Aina Lahtisen perheestä. Hummarkosket muuttivat kylästä jo 1917 yhdessä Nestorin sisaren Aliina Mäensivun perheen kanssa. Kartanon työnjohtajana 1915 toimi Johan Weckström, jolla vaimonsa Agneksen kanssa oli kaksi poikaa. Niin Laaksot, Lahtiset kuin Weckströmitkin ovat muuttaneet kylästä vuoteen 1920 mennessä.

Heinijärveen kuuluneet osat kylää ovatkin sitten vaikeampi juttu. Torpat tiedetään, itsenäistyneet Yliviidanoja ja Alaviidanoja samoin, mutta muu väki on vaikeammin tunnistettavissa. Tyyne Ristilä oli palveluksessa Ruusilla ja Anna Rintala Hillulla. Juho ja Linda Lehtinen (henkikirjassa virheellisesti Lehtonen) asuivat mahdollisesti Tättälässä, jossa Juho oli muonarenkinä. Kalle Huhtala asui yksinään mäkitupalaisena Tättälän maalla. Santamäessä ja Palomaassa ei ollut nimettyjä asukkaita. Myöhemmin Ritalassa asuneet Frans ja Anni Laine löytyvät Hillulta, missä Frans oli muonarenkinä.

Irtolaisiksi merkittyjen suurta määrää ei kannata ihmetellä. Ilmeisesti sellaisiksi merkittiin muualle töihin muuttaneet ja myös Amerikan mantereelle siirtolaisiksi lähteneet. He olivat edelleen kirjoilla kotiseurakunnassaan. Muutamien iäkkäiden ihmisten kirjaaminen irtolaisiksi hiukan hämmästyttää. Kenties he asuivat lastensa luona muualla tai olivat hoidettavina kunnalliskodissa.

Ensi kerralla jatketaan Parilan ja Mustajärvenkulman asukkaista.

 

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.