Kanada on hiukan hankala tapaus, mitä tulee sinne muuttaneiden siirtolaisten jäjittämiseen. Syynä on suomalaisiin kirkonkirjoihin verrattavan väestökirjanpidon puuttuminen, nimien muuttuminen ja muuttaminen sekä digitaalisten lähteiden maksullisuus.  Entisistä kyläläisistä on perusteellisesti kadoksissa ainakin kaksi, nimittäin Kalle Koivisto ja Juho Ketola. Katsotaanpa, mitä heistä tedämme. 

Rippikirjassa on merkintä, että Kalle Koivisto muutti Amerikkaan 1908. Myös henkikirjat vahvistavat muuton, samoin muistitieto. Siirtolaisrekisteri (osin maksullinen) kertoo, että Taavetti ja Kalle lähtivät Hangosta Englantiin joulukuun alussa 1908. Englannista he jatkoivat Empress of Britain-laivalla 11.12.1908 matkustaakseen lopulta Ontarion Fort Williamiin. Tuon laivavuoron matkustajaluettelosta on ilmeisesti säilynyt vain muutama sivu. Ilmainen FamilySearch löytää lukuisia Kalle ja Kustaa Koivistoja Kanadasta ja Yhdysvalloista. Tiedot ovat kuitenkin joko riittämättömät tai yhteensopimattomat meidän Kalle Koivistomme kanssa. Ehkä lähimmäksi tulee tämä (linkki vaatii ilmaisen kirjautumisen palveluun). Olisiko Kalle siis siirtynyt Kanadasta Yhdysvaltoihin?

Juho Ketola avioitui 1910 Mouhijärvellä. Hän muutti Pirkkalaan vaimonsa ja poikansa kanssa 1915. Henkikrijoista häntä voi seurata seuraavat viisi vuotta Kankaantaan kylässä nykyisen Nokian alueella. Historiallinen sanomalehtikirjasto antaa lukuisia vinkkejä hänen toiminnastaan Pirkkalassa 20-luvulla. 1927 Juho ja Hilja halusivat myydä talonsa Kankaantaassa kunnalle. Ilmeisesti ostaja löytyi kuitenkin muualta. Muistitieto on kertonut, että Juho muutti perheineen (?) Amerikkaan. Empress of France-laivan matkustajaluettelossa sopiva Juho Ketola näyttäisikin esiintyvän. Laiva lähti matkaan Southhamptonista 28.5.1927 kohti Quebecia. Lähimmäksi Suomeen jääväksi omaisekseen Montrealiin menossa ollut Juho ilmoitti vaimonsa Hiljan Pohjois-Pirkkalan Simossa (Siurossa?). Ainoastaan kotipaikaksi merkitty Parkano ei täsmää, mutta se lienee kopioitu edelliseltä riviltä. Jos tässä on Hilja matkalla Maija-tyttären kanssa Juhon luo Port Arthuriin, on kirjaajalle tullut Hiljan iässä 10 vuoden laskuvirhe. Juhon ja perheen jäljet loppuvat näihin luetteloihin. Ketola-nimisiä oli toki Amerikan mantereella paljon, mutta oikeaa Juhoa ei ole löytynyt.

Etsintä jatkuu. Jos sukulaisilla on tietoa näiden Kanadaan muuttaneiden vaiheista valtameren toisella puolella, otan tiedot mielihyvin vastaan.

 

Lisätietoja