Aluksi takaisinveto. Viimeksi linkittämäni matkustajaluettelon Hilja Ketola ei todennäköisesti ole Haukijärven Juho Ketolan puoliso. Arvelin ensin luettelon kotipaikaksi merkittyä Lanuni-sanaa lääniksi. Todennäköisempää taitaa kuitenkin olla, että kyseessä on Lammin pitäjä Hämeessä. Tuskinpa Nokialla asunut Hilja olisi sinne muuttanut vain siirtyäkseen kohta Kanadaan. Selasin verkokssa olevia kanadalaisia lehtiä ja muita aineistoja. Tarjolla oli useampikin Juho Ketola ja ainakin yksi Hilja Ketola, mutta heistä kenenkään ikä ei passaa. Vain yksi, Ontarion Green Pointissa 71-vuotiaana 1960 kuollut Victor Ketola, voisi tulla kysymykseen. Joskus tulevaisuudessa voisin pyytää hänen muistokirjoituksensa. Nyt kuitenkin ollaan perheen suhteen lähes nollapisteessä.

Joskus aiemmin kirjoitin pehtoori, talonomistaja Kaarle Peltosesta. Tekstissä väitin, että hänen toinen avioliittonsa kesti vain lyhyen aikaa. Väite ei pidä paikkaansa. Tampereen poliisilaitoksen osoitekortisto (Kansallisarkiston sisäisessä verkossa) kertoo, että avioliitto kesti Kaarlen 1934 tapahtuneeseen kuolemaan saakka. Hänen vaimonsa nimi oli Aina Alina (ent. Lans, s. 1872 Tampereella), joka oli myös talonomistaja. Heillä oli 1909 syntynyt tytär Helvi. Aiemmin varsin usein paikkakunnalta toiselle muuttanut Kaarle asettui ilmeisesti 1900-luvun alkuvuosina pysyvästi Tampereelle.

Muutama vuosi sitten mainitsin kansanparantajia koskeneessa tekstissä Tyrvään Hultan. Hänestä taisi kertoa Jaakko Valkama. Silloin en löytänyt hänestä tarkempaa tietoa. Nyt huomasin, että hän on jäänyt kuuluisamman äitinsä varjoon. Tyrvään Mantasta löytyy paljon tietoa kansanparantajia käsitteleviltä verkkosivuilta. Amanda ja Juho Jokisella oli 1882 syntynyt Hulda Amanda Maria-tytär, joka ilmeisesti jatkoi äitinsä suvun perinteitä kansanparantajana. Vielä vuonna 1914 Hulda asui kotonaan. Verkossa olevien tietojen mukaan hän ei koskaan avioitunut. Hän kuoli 1962. Talosta, jossa Manda ja ilmeisesti myös Hulda asuivat, on säilynyt valokuva.

Lisätietoja