Kun olin julkaissut viimeviikkoisen tekstin, huomasin, että oli olemassa parempikin ehdokas kortin saaneeksi Tildaksi. Hän on Tilda Ihantola. Miksikö hän on parempi? No ikänsä takia lähinnä. Hän oli syntynyt 1881, siispä kortin saadesaan hän oli 17-vuotias. Edellisenä vuonna hän oli päässyt ripille, joten tuttavapiiri oli laajentunut. 1898 hän oli palveluksessa Herttualan Alakeskisellä. Tuttuja olivat varmaankin sekä Herttualan että Haukijärven nuoret. Vaikka kortin teksti on hiukan synkkä, on helpompi kuvitella nuorten vaihtaneen keskenään korttitervehdyksiä. Lisäksi samanikäiset nuoret todennäköisesti osasivat kirjoittaa. Kun Tilda nyt kerran tuli puheeksi, katsotaan hiukan hänen elämänvaiheitaan. 

Tilda syntyi 1881 Jumesniemen Kärjen Salmensivun torpassa. Torpan tarkempi sijainti ei ole tiedossa. Tilda oli 12-vuotias, kun perhe muutti Ihantolan torppaan nykyisen Haukijärven alueelle. Torppa kuului Kalkunmäen Tiipiälle. Perheessä oli silloin seitsemän lasta ja Ihantolassa heitä syntyi vielä kaksi. Yksi lapsista oli kuollut pienenä Salmensivussa. Kotona Tildan elämä oli pienemmistä sisaruksista huolehtimista ja varhaista työntekoon oppimista. Muistitieto kertoo äidin olleen ankara, mikä ei liene tuolloin ollut harvinaista. Rippikoulun jälkeen tie vei palvelukseen Alakeskiselle. 1899 hän muutti Pirkkalaan.

Pirkkalassa Tilda oli palveluksessa Kennolan Mikkolassa, Kohmalan Kohmalla ja Nokian Säterillä. 1903 hän avioitui Jaakko Erik Malmin (s. 1884 Pirkkalassa) kanssa. Tämän ammatiksi merkittiin yleensä työmies tai lämmittäjä, joissakin lähteissä myös betonityöntekijä. Perhe asui ensin Jaakon kotona Tyrkkölän Jaakkolassa, myöhemmin Pispalassa. Perheeseen syntyi neljä lasta, joista kaksi kuoli pienenä. Lapsista Erkki Malm kävi usein isovanhempiensa luona Haukijärvellä ja tapasi myös muita kyläläisiä. Tilda kuoli 1923. Kuolinsyystä ei ole tietoa.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.