Laitoin muutama päivä sitten pari kuvaa Vihtori Vuoriosta galleriaan. Samalla päätin kertoa hiukan tästä Mustajärvenkulmalla vaikuttaneesta työmiehestä.

Vihtori Evert syntyi kesäkuussa 1889 Suodenniemellä. Hän oli vanhin Vihtori ja Amanda Huhtalan lapsista. Suodenniemellä hän sai yhden veljen ja kolme sisarta. Loppuvuodesta 1899 perhe muutti Mouhijärvelle. Uusi koti löytyi Hahmajärven Irrin Vuorion torpasta. Vuoriosta tuli myös sukunimi Vihtorille ja ainakin kahdelle hänen sisaristaan. Mouhijärvellä perhe kasvoi vielä yhdellä sisarella ja kahdella veljellä. Vihtori kävi kansakoulua. Hän oli vähän aikaa renkinä Hyynilän Paavolassa, mutta palasi pian takaisin kotiin. Ilmeisesti torpassa riitti töitä vanhimmalle pojalle. Luultavasti hän myös teki lyhytaikaisempia töitä muualla.

Loppuvuodesta 1914 Vihtori avioitui Selma Sofia Laurilan (s. 1890 Mouhijärvellä) kanssa. Selma oli vihittäessä töissä Suodenniemellä, mutta oli asunut lapsuudessaan Yliskallossa ja Selkeellä. Vihtori ja Selma saivat neljä poikaa. Uuno syntyi 1915, Eino 1916, Väinö 1917 ja Arvo 1920. Eino kuoli pienenä, ja Uuno hukkui uintimatkalla 20-vuotiaana. Vihtorin ja Selman perustettua perheen Vuorion torpassa tehtiin järjestely, jolla isä Vihtorista tuli Lähdeniemen torppari ja Vihtorista Vuorion torppari. Vihtori osallistui vuoden 1918 sotaan, mutta selvisi ehdonalaisella tuomiolla. On mahdollista, että hän pääsi melko nopeasti pois Lahdesta ja oli Mouhijärvellä jonkun talon töissä.

Vaikka Vihtori Vuorio merkittiin vielä 1920 henkikirjassa torppariksi, lienee hän ostanut alueensa palstatilaksi noihin aikoihin. Hän ei kuitenkaan ilmeisesti hakenut tilaan lainhuutoa, vaan tarjosi palstatilaa myyntiin 1928. Myynti-ilmoituksesta näkyy, että tilalla oli peltoa vähän, joten elanto lienee tullut töistä tilan ulkopuolelta.  Kaupat syntyivät noihin aikoihin. Henkikirjojen mukaan perhe asui 30-luvun alussa edelleen Hahmajärvellä asuntotilalla. Tarkempaa tietoa asuinpaikasta ei ole. On mahdollista, että Vihtori jätti perheelleen asumisoikeuden Vuorioon. Lainhuutoja ei hänen nimissään Hahmajärvellä ole. Perhe on voinut myös muuttaa joko Mouhijärven sisällä tai kokonaan pois pitäjästä.

Jossain vaiheessa Vihtori alkoi työskennellä Mustajärvenkulmalla, jossa hänen työnsä jälkeä arvostettiin. Virallisesti hänet on merkitty henkikirjassa Peltosaloon 1957. Silloin Selma ei ollut enää mukana. Vihtori muistetaan erityisesti ojankaivuusta, mutta hän lienee tehnyt myös muita maataloustöitä.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.