Viimekertaiseen vuoden 1969 maatalouslaskentaan liittyen hiukan lisätietoa haastattelijoista, jotka kiersivät tiloilla ja keräsivät tietoa. Kaikista Haukijärven lomakkeista en ole kerääjän nimeä katsonut, mutta ainakin Mauno Jokinen ja Sulo Salomäki tallensivat kylän tilojen tietoja. Mustajärvenkulman Palomäen lomakkeesta löytyy Vilho Anttilan (Alakeskiseltä) nimikirjoitus. Isännät suorittivat ilmeisesti Hämeenkyrössä tietojen keruun. Suoniemellä käytettiin kesätyöläisiä. Kaija Valkama keräsi tuona kesänä Kauniaisten kylän tilojen tietoja. Joillakin tiloilla haastattelijoihin suhtauduttiin hiukan epäluuloisesti, koska tietojen epäiltiin päätyvän verottajan käyttöön. Kyseessä oli kuitenkin Maataloushallituksen toimesta järjestetty maatalouden peruslaskenta.

Aiemmin kirjoitin hahmajärvelaisistä Heikkilän veljeksistä, joilla oli kytkentä Haukijärvelle. Lisättäköön nyt vielä, että heidän sisrensa Fanny avioitui Otto Karimäen kanssa ja asui Hahmajärvellä. Kun tarkistin Mouhijärven perukirjakortistoa Heikkilöiden osalta, huomasin, että Vihtori oli Amerikassa myös isänsä kuoleman aikaan 20-luvun puolivälissä. Lisäksi muistitieto kertoo, että hän olisi viettänyt siellä myös vuodet 1932 - 1952. Lähtövuosi lienee ollut kuitenkin hiukan myöhempi, sillä hänet on merkitty henkikirjaan 30--luvun puolivälissä samalla tavalla kuin muut läsnäolevat henkilöt. Lisäksi kauppakirja, jolla Mäkelät ostivat Rajalan, tehtiin 1938 eikä ainakaan muistiinpanoissani ole merkintää, että joku muu olisi allekirjoittanut sen Vihtorin valtuuttamana. Asia pitäisi tietysti tarkistaa. Kahdesta jälkimmäisestä matkasta ei oikein löydy dokumentteja verkosta. On mahdollista, että Vihtori asui ainakin jälkimmäisellä kerralla Kanadassa, josta niitä on vähemmän.

Kun Amerikkaan matkanneisiin päästiin, kerrön vielä yhdestä. Kankaanpään rippikirjoista (SSHY) selviää, että Nestori Kahila muutti vaimonsa Venlan (Vendlan) ja tyttärensä Fannyn kanssa 1904 Venlan kotitorppaan Vihteljärven Rajakallion Anttilaan. Vuoden 1905 lopussa hän kuitenkin siirtyi Amerikkaan. Hän saapui Bostoniin aivan vuoden 1905 lopussa. Siihen hänen jälkensä sitten päättyvätkin. On mahdollista, että hän on jatkanut matkaansa Minnesotan tai Michiganin suomalaisalueille. Myös Kanada on mahdollinen kohde. Hänellä ei ole ehtoollisella käymisestä merkintöjä vuoteen 1912 mennessä, vaikka hänen vaimollaan niitä on. Henkikirjoissa merkintä Amerikassa olosta löytyy 1916 - 1920. Todennäköiseti hän kuitenki oli siellä koko ajan vuodesta 1905 lähtien.

 

Lisäys 1. Muistitieto kertoo, että myös Viljo Kukkola keräsi maatalouslaskennan tietoja.

Lisäys 2. Sivusto päivittyy seuraavan kerran torstaina 17.2.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.