Toivotan hyvää uutta vuotta kaikille Haukijärvi-sivuston seuraajille. Toivottavasti tästä vuodesta tulee parempi kuin edellinen oli. En ole tehnyt nytkään mitään uudenvuodenlupauksia. Sivuston suhteen sellainen olisikin vaikeaa. Sivusto on sillä tavalla "valmis", ettei sen täydentämiseen oikein voi laatia tarkkaa suunnitelmaa. Enemmänkin olemme sen varassa, mitä eteen tulee. Seuraavassa kuitenkin joitakin toiveita alkaneelle vuodelle.
Olen kai tullut vanhaksi, kun en suunnittele arkistoreissua Turkuun, Hämeenlinnaan tai Helsinkiin. Kyllä niissä varmasti vielä jotakin Haukijärveen liittyvää tutkittavaa olisi, mutta Kansallisarkiston toimipisteiden uudet aukioloajat eivät innosta. Aukioloa on supistettu voimakkaasti. Tuossa parin kilometrin päässä sijaitsevassa toimipisteessä aion kuitenkin käydä. Sisäisessä verkossa voin kahlata vielä uudestaan läpi Turun ja Porin läänin digitoituja henkikirjoja vuosilta 1950 - 1960. Tällä kertaa ajan kanssa, kun ei ole kiire junalle. Kyse on siis yhä enemmän digitoidusta materiaalista.
Kansallisarkisto digitoi aineistoja ihan työnsä puolesta. Muut toimijat ovat pitkälti vapaaehtoisia. Hartaasti toivon, että SSHY:n vapaaehtoiset ehtisivät kuvata Hämeenkyrön seurakunnan seuraavan rippikirjajakson vuodesta 1911 eteenpäin. Myös seurakunnan muissa aineistoissa olisi mahdollista päästä hieman lähemmäs nykyaikaa. Niin, ja niitä Pirkkalan haudattuja kaipailen myös. Tärkeä vapaaehtoisista koostuva on myös Facebookin Suomen kirkkoja ja hautausmaita-ryhmä. Jollain aikataululla sinne on odotettavissa tietokanta, joka sisältää hakumahdollisuuden. Sieltä voisi löytyä kuvia joidenkin kyläläisten hautakivistä. Suuri kiitos ja kunnia vapaaehtoisille, jotka kuvaavat aineistoja.
Mainitsen tässä vielä pari toimijaa, jotka myös tekevät tärkeää työtä. Kansalliskirjaston digitoimista vanhoista lehdistä on löytynyt tietoa monen kyläläisen vaiheista. Toistaiseksi julkisesti luettavissa ovat ennen vuotta 1940 ilmestyneet lehdet. Yliopistojen kirjastoissa pääsee kuitenkin tutkimaan myös uudempia julkaisuja. Monet seurakunnat ovat liittyneet Hautahaku-alustalle, josta voi etsiä tietoa niiden hautausmaille haudatuista henkilöistä. Toivotaan, että kehitys jatkuu ja seurakuntia tulee sinne lisää. Silloin voisi löytää muualle muuttaneen kyläläisen matkan pään.
Näitä blogitekstejä varten on jo monta aihetta mietittynä. Eiköhän näitä juttuja siis suunnilleen kerran viikossa edelleen ilmesty.