Sulo syntyi helmikuussa 1918. Sota ei ollut vielä ehtinyt ihan lähelle, mutta Ikaalisten taistelut alkoivat parin viikon sisällä. Isä työmies Taavetti Koivisto oli syntynyt Ikaalisissa 1876 ja tullut Jämijärven kautta Hämeenkyröön. Äiti Hilda Maria Toivola (s. 1899) oli torpparin tytär Ikaalisten Kilvakkalasta. Muuttokirjansa he toivat Hämeenkyröön samana päivänä huhtikuussa 1917. Todennäköisesti heidät vihittiin Hämeenkyrössä. Koti perustettiin Kyröskoskelle. Taavetti toimi muurarina.

Taavettikin tarttui aseeseen punaisten puolella. Hän kulki punaisten joukkojen mukana aina vapunpäivään saakka. Hänet vangittiin Lahdessa ja hän joutui Lappeenrannan vankileirille. Siellä hän kuoli heinäkuussa. Hilda jäi yksin poikansa kanssa. Hän ja Sulo olivat edelleen kirjoilla Kyröskoskella. On mahdollista, että he saivat apua sukulaisilta. Vuoden 1925 alussa Hilda kuitenkin vei Sulon lastenkotiin, joka silloin toimi Lintolassa. Hildan ammatti oli tuolloin palvelija ja asuinpaikka Kyröskoski. Hilda muutti 1931 Kangasalle. Mahdollisesti muutto tapahtui aiemmin, kenties jo tuolloin 1925.

Sulo todennäköisesti aloitti koulunkäyntinsä kirkonkylän kansakoulussa. Haukijärvelle hän tuli lastenkodin mukana aloittaen kylän koulussa 1929. Ehkä hän on joku tämän koulukuvan tuntemattomista. Myös Sulo siirtyi 1931 kirjoille Kangasalle. On mahdollista, että hän asui joitakin aikoja siellä äitinsä kanssa. 1935 hän siirsi kirjansa takaisin Hämeenkyröön. Kansakoulun jälkeen oli aika hakeutua työelämään. Nähtävästi hän oli töissä ensin Mustajärvenkulmalla, jossa tuli kuvatuksi vielä melko nuorena. Tiedetään hänen työskennelleen myös Peltolassa. Kutsunnoissa 1938 hän ilmoitti ammatikseen maatyömies. Maaliskuussa 1940 hän lähti suorittamaan asevelvollisuuttaan.

Alokasvaiheen jälkeen Sulo sai pioneerin koulutuksen. Kun jatkosota alkoi, hän toimi eri joukko-osastoissa päätyen lokakuussa 1941 Jalkaväkirykmentti 2:n esikuntakomppaniaan. Kantakortti kertoo myös, että hän sai kuntoisuuslomaa hyvästä palveluksesta ja osallistui moniin taisteluihin. Kesäkuun 26. päivä 1944 venäläiset pommittivat Nurmoilaa, jossa Sulon osasto tuolloin oli. Hän kuoli tuossa ilmapommituksessa. Ruumista ei löydetty, vaan hänet siunattiin kentälle jääneenä Hämeenkyrön sankarihautausmaalle. Haukipään perhe kunnioitti hänen muistoaan julkaisemalla hänen kuolinilmoituksensa.

 

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.