Jatketaan sotilaskantakorttien tutkimista. Tähän saakka olemme edenneet aakkosjärjestyksessä. Nyt on tehtävä poikkeus, sillä Uuno Malkamaan ja Toivo Mäkisen kortit puuttuvat, palataan niihin myöhemmin. Vuorossa ovat Olavi Lähteenkorvan, Matti Mustajärven ja Svantte Pertun kortit.

Olavi Lähteenkorva suoritti asevelvollisuutensa Tampereen rykmentissä vuosina 1933 - 1934. Hänestä tuli konepistoolimies. Hän oli naimaton ja ammatiltaan maanviljelijä. Kesällä 1939 hän oli kertausharjoituksissa. Saman vuoden syksyllä alkoi talvisota. Hänet määrättiin 9. Rajakomppaniaan ja Metsäpirtin osastoon kiväärimieheksi. Hänen sotansa loppui jo joulukuussa. Hän kaatui Mustaojan taistelussa Taipaleessa. Kantakortin ja Suomen sodissa 1939 - 1945 menehtyneet-tietokannan tiedot poikkeavat esimerkiksi kuolinpäivän osalta hieman toisistaan. On mahdollista, että kantakorttiin on eksynyt jonkun muun tietoja.

Matti Mustajärvi oli syntynyt vuonna 1912 kuten myös Olavi Lähteenkorva. Hän oli asevelvollisuuttaan suorittamassa miltei koko vuoden 1934. Lyhenne P.P.P.1 tarkoittanee Polkupyöräpataljoonaa. Mahdollisesti hän palveli Terijoella. Hänet koulutettiin kiväärimieheksi. Kertausharjoituksissa hän oli 1937. Asevelvollisuusaikaan hän oli naimaton ja maatyömies. Kun talvisota syttyi, hän oli naimisissa, hänellä oli yksi lapsi ja hän oli ammatiltaan maanviljelijä. Hänet määrättiin Jr 17:n esikuntakomppaniaan. Hän kaatui Summajoen taistelussa 23.12.1939.

Svantte Perttu oli syntynyt 1906, ja hänen kantakorttinsa kertoo, että hän suoritti asevelvollisuutensa 1926 - 1927. Tuolloin hän oli ammatiltaan maatyömies. Kertausharjoituksiin hän osallistui 1938. Silloin hänelle merkittiin erikoiskoulutukseksi "sair. kantaja", joka mahdollisesti tarkoitti lääkintämiestä. Svantte Pertun kantakortti on melko yksityiskohtainen. Siitä selviää muun muassa hänen pituutensa ja painonsa sekä perhesuhteensa. Yksiköitä, joissa hän palveli, en pysty lyhenteistä tulkitsemaan. Sotilasarvoltaan hän oli sotamies. Talvisodasta hän selvisi, mutta jatkosota päätti hänen elämänsä vuoden 1942 alussa. Hän kaatui Vansjärvellä. Hänen yksikkönsä reitti on merkitty Sotapolku-sivustolle.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.