Näin itsenäisyyspäivän alla tuli mieleen tarkistaa, kuka mahtoi olla ensimmäinen kyläläinen, joka syntyi itsenäisessä Suomessa. Tiedän, että olen kirjoittanut 1917 syntyneistä aiemminkin, mutta nyt näkökulma olkoon hiukan erilainen. Vaikeutena on tietysti määritellä kyläläinen. Pitikö syntyä kylässä asuneille vanhemmille vai riittikö se, että jossain vaiheessa itse asui kylässä. Katsotaan asiaa monipuolisesti. Lähteinä on käytetty SSHY:n digitoimia seurakuntien kastettujen luetteloita (jäsenille), henkikirjoja sekä KATIHA-tietokantaa

Ensimmäinen varmasti kylässä asuneille vanhemmille syntynyt lapsi oli Ester Eeva Heleena Valkama, joka syntyi jouluaattona 1917. Itsenäisyysjulistuksesta oli silloin kulunut 18 päivää. Hänet kastettiin tammikuun 13. päivä 1918, ja kummeina toimivat Hugo ja Lyydi Perttu. Ester ehtikin sitten elää Suomen historian vaiheita melkein sadan vuoden ajan.

Jo viikkoa ennen Esteriä syntyi kuitenkin Maire Raakel, jolla myös oli kytkentä Haukijärvelle. Hänen vanhempansa olivat  Martti Emil ja Katri Sofia Laakso Kuotilasta. Lapsi syntyi kuitenkin Pirkkalassa, jonne vanhemmat ilmeisesti olivat muuttaneet. Katri Sofia oli lähtöisin Parilasta ja omaa sukuaan Varin. Molemmat vanhemmat kuolivat jo seuraavana vuonna, äiti toukokuussa keuhkotautiin, isä heinäkuussa vankileirillä. Mairen vaiheista tämän jälkeen on hyvin vähän tietoa. Ehkä hän oli sukulaisten hoivissa. Se kuitenkin tiedetään, että hän kävi kansakoulun Haukijärvellä vuosina 1927 - 1931. Ei ole tiedossa, asuiko hän tuolloin isoäitinsä Hilman luona.

Sitten muualla syntyneisiin. Mouhijärvellä ei syntynyt yhtään kyläläistä joulukuussa 1917. Viipurin läänin Pyhäjärvellä syntyi 19.12 Anni Ilona Luukkanen. Ei ole kuitenkaan tietoa siitä, asuiko hän lainkaan Haukijärvellä vanhempiensa Aapro ja Katri Luukkasen kanssa. Kyllikki Pertun ja Lilja Hautalan tarkka syntymäaika ei ole tiedossa.

Itsenäisyyspäivää 2020 vietetään hyvin poikkeuksellisissa oloissa. Moni voi tuntea ahdistusta, kun joulunviettokaan ei ehkä suju ihan perinteisesti. Ehkä kannattaa muistaa, mitä nuo itsenäisyyden alkupäivinä syntyneet ihmiset joutuivat elämänsä aikana kokemaan. Kyllä tästäkin selvitään. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Lisätietoja