Jatkan vielä hiukan Virran Villestä. Tulin nimittäin ajatelleeksi, että henkikirjaan 1920 on Ville Sirenille merkitty viisi tytärtä. Suurinta osaa heistä koski oppivelvollisuus. Missä he kävivät koulua? Mahdollisuuksia on kaksi, Haukijärven koulu tai Pukaran koulu. En ihan tarkkaan tiedä, milloin Pukaran koulu aloitti. Haukijärveltä kuitenkin siirtyi vuosina 1917 - 1918 toiseen kouluun esimerkiksi Maurin ja Pussin lapsia, joten aloitus on voinut tapahtua noina vuosina. Kuntaraja siirtyi vasta 1920-luvun alkupuolella.

Haukijärven koulun oppilasluettelossa on kyllä lapsia Sirenin nimellä, mutta he ovat kaikki Alaviidanojalta. Tietysti voidaan ajatella, että Ville Sirenin lapset ovat aloittaneet koulun vasta 20-luvun puolella, kun oppivelvollisuus heidät siihen pakotti ja käyneet sitten koulua Pukarassa. Kuitenkin naapureista Leivolta (Keskiseltä) ja Kallioniemestä käytiin koulua Haukijärvellä. Kalllioniemen lapsia oli koulussa vielä 20- ja 30-lukujen vaihteessa. Itse asiassa vain nuorin, Eero taisi käydä koulunsa Pukarassa. Olisiko naapurissa toimittu eri tavalla?

Entä sitten asuinpaikan nimi, Virta? Oppilasluettelossa on kaksi Virtaa, ja kumpikin heistä on pieni mysteeri. 1899 kirjattiin Anselm Virta, jonka synytymäaika on sama kuin Anselm Antilan. Tämä oli jo edellisenä vuonna merkitty luetteloon Anselm Poutalan nimellä. Poutala ja Antila ovat selviä. En ymmärrä, mihin tuo Virta viittaa. Muitakaan Anselmeja ei tuolla päivämäärällä ole Hämeenkyrössä tai Mouhijärvellä syntynyt. Lisäksi 1923 on kirjoihin merkitty Rauha Virta, joka muutti pois jo seuraavana vuonna. Hänestä on vain tieto, että isä oli työmies. Ehkä kummankin vanhemmat olivat lyhyen aikaa Pakkasella töissä eivätkä muuttaneet kirjojaan Hämeenkyröön. Kaiken kaikkiaan oppilasluettelo tuntuisi viittaavan enemmän Taavetti Vilhelm Heleniukseen kuin Ville Sireniin Virran Villen roolissa.

Sitten muuta asiaa. Linkkejä-sivua on uudistettu poistamalla toimimattomat linkit ja lisäämällä muutamia uusia. Jos sinulla on tiedossa haukijärveläisiin liittyvä sukututkimussivusto, niin vihjaisepa Palaute-sivulta löytyvällä sähköpostiosoitteella. Maksullisille alustoille (Geni, MyHeritage, Ancestry jne) ei linkkejä kuitenkaan laiteta elleivät tiedot ole kaikille avoimia. Tiedot lähiseutujen kylähistoriasivuista ovat myös tervetulleita.

Lisää kommentti


Lisätietoja