Viime kerralla kerroin, etten halua esitellä kasvattilapsia nimeltä. Ehkä kuitenkin voisin tehdä poikkeuksen sellaisen henkilön kohdalla, jonka kuolemasta on kulunut jo yli sata vuotta ja jolla ei tiettävästi ollut jälkipolvia. Hän oli 1898 syntynyt Alvar Jalmar. Etunimet esiintyvät myös toisessa järjestyksessä ja Jalmar on usein Jalmari. Kun Alvar syntyi, oli hänen äitinsä Karoliina Vilhelmiina Friman piikana pappilassa. Hänet vihittiin pian Alvarin syntymän jälkeen tämän isän Ville Taavetinpoika Vilenin kanssa. Tämä tuli Suodenniemeltä pappilan itselliseksi. Karoliina oli muuttanut vuotta aiemmin Mouhijärveltä. Alvarilla oli myös sisar ja nuorempi veli.

Karoliina menehtyi kuumetautiin syyskuussa 1899, vain muutamia päiviä nuorimman lapsen syntymän jälkeen. Neljän kuukauden kuluttua kuoli myös pikkuveli. Sisar lähetettiin pian äidin kuoleman jälkeen kasvatiksi Mouhijärvelle. Alvar jäi asumaan isänsä kanssa pappilan maalle melkein kymmeneksi vuodeksi. Ville Vilen merkittiin seuraavassa rippikirjassa irtolaiseksi. Mahdollisesti hän teki töitä useammalla paikkakunnalla. Ei ole tietoa siitä, kuka Alvarista piti huolta, kun tämä oli pieni. Ville Vilen ei avioitunut uudestaan. Hän kuoli 1932 Hämeenkyrössä.

Alvar muutti 1908 Viidanojankulman Koivistolle. Siellä hänet merkittiin kasvatiksi. Mitään läheistä sukulaisuutta en Koiviston perheen ja Alvarin välille löytänyt, vaikka Eufrosiina Koivisto olikin Suodenniemeltä kotoisin. Alvar varttui Koivistolla. Muutaman vuoden kuluttua hänestä oli apua torpan töissä, mikä olikin tarpeen erityisesti Taavetti Koiviston lähdettyä Amerikkaan muutamiksi vuosiksi. Alvarista käytettiin nimiä Vilen ja Koivisto.

Mahdollisesti Alvar liittyi työväenyhdistykseen tai oli ainakin jossain määrin sen toiminnassa mukana. Kun sota syttyi tammikuussa 1918, oli Alvar 19-vuotias. Hän liittyi Haukijärven punakaartiin, seurasi sen mukana Lahteen ja tuli siellä pidätetyksi. Hän joutui Hämeenlinnan vankileirille. Hän ei ehtinyt valtiorikosoikeuden eteen, joten sen asiakirjoja ei ole käytettävissä. Valtiorikosoikeuksien syyttäjien arkistossa epäilemättä olisi kuulustelupöytäkirja ja suojeluskunnan lausunto, mutta niitä ei ole digitoitu. Niinpä meillä on vain hänen vankikorttinsa. Siinä hänet on merkitty maatyömieheksi. Kuolleiden luetteloon hänet kuitenkin kirjattiin torpan kasvatiksi. Frans Mustsiltasillan (ns. terroritilasto) mukaan hän oli torpan poika. Hän lienee siis asunut Koivistolla sotaan saakka. Hän kuoli 4.8.1918 vankileirillä.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.