Vihittyjen luetteloon ei enää 1890-luvulla merkitty, oliko morsian "hopeissa"/"hopeetoinna". Käytäntö päättyi Hämeenkyrössä ja lähiseurakunnissa nälkävuosien aikaan. Loppuiko vain merkintä vai luovuttiinko koristeen käytöstä, sitä emme tiedä.

Seuraavaksi tarkastelemme vuoden 1917 jälkeen pidettyjä hääjuhlia. Luetteloja ei ole käytettävissä, mutta avuksi tulevat valokuvat. Seuraavassa luetteloa valokuvista, jotka on otettu Haukijärvellä pidetyissa häissä. Jos linkki vie albumiin, on kuvia useampia.

Matti ja Martta Tuomiston häät Peltoniemessä 1920

Viljo ja Lyyli Uusikulkun häät Metsäkirmolla

Hugo ja Lempi Selkeen häät Mäkelässä 1924

Kaksoishäät Kallioniemessä 1943

Martti ja Hilkka Luukkasen häät Koivistolla (Selkeellä) 1948

Aulis ja Marja Sunin häät Mustajärvellä 1954

Toivo ja Helena Lehtisen häät Santamäessä

Pauli ja Martta Kanervan häät Koivulassa 1955

Monia muitakin vihkiäisiä vietettiin kylässä. Kutsuja-albumissa on säilyneitä hääkutsuja.

Häiden yhteydessä sulhanen ja morsian usein kuvattiin myös kahdestaan. Tällaisia kuvia on ainakin Arvo ja Martta MustajärvestäPentti ja Rauni Kanervasta sekä Aulis ja Marja Sunista,

Galleriassa on pariskunnista myös muita kuvia, jotka saattavat olla vihkikuvia. Niistä ei ole säilynyt tietoa, ovatko ne hääkuvia, kihlajaiskuvia vai muusta syystä otettuja. Ainakaan morsian ei ole niissä pukeutunut varsinaiseen hääpukuun. Kenties ei ole pidetty isoja hääjuhlia tai sitten kuva voi olla häiden toiselta päivältä, jolloin yleensä vaihdettiin asua. Esimerkkinä tällaisista kuvista olkoon vaikka Aleksi ja Anna Koiviston kuva.

 

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.