Pari vuotta sitten pohdin blogitekstissä, kuka piti huolta Aatto ja Eino Roitosta heidän äitinsä kuoleman jälkeen. Isä Anselmin kun täytyi ansaita perheen elanto. Sain muutama päivä sitten sähköpostilla vastauksen kysymykseeni, kiitos siitä. Anselmin sisar Rosa Karoliina Peltomäki haki lapset Peltomäkeen. Myös Anselm alkoi työskennellä siellä. Näin perhe pysyi yhdessä. Anselm, Aatto ja Eino olivat siis aika pitkäaikaisia Mustajärvenkulman asukkaita, vaikka heidät rippikirjoissa ja henkikirjoissa merkittiin Hahmajärvelle.

Pysytään edelleen Mustajärvenkulmalla ja veljeksissä, mutta vaihdetaan taloa. Jostakin verkon syövereistä (Geni?) huomasin, että torpparit Josef Mustajärvi ja Juho Kustaa Näppi (Ahola) olivat veljeksiä. He syntyivät Kullaan Paluksen Kulmalan torppaan/uudistilalle. Perheeseen kuului ainakin kuusi poikaa. Perheenisä kuoli 1860-luvun alussa, ja 1865 muu perhe muutti Tyrväälle. Juho Kustaa merkittiin Näpin talon isännäksi, sieltä siis sukunimi. Elettiin vaikeita aikoja, nälkävuosia, eikä Näpillä oltu pitkään. Parin torpan kautta veljekset ottivat suunnan Mouhijärvelle. Josef siirtyi sinne 1876, Juho Kustaa 1881. Josef tuli suoraan Mustajärvelle, avioliiton hän solmi pari vuotta myöhemmin. Juho Kustaa tuli ensin töihin Mustajärvelle. Hän ehti vielä 1881 naimisiinkin. Aholaan hän siirtyi seuraavana vuonna. Loppu onkin sivustolla.

Lopuksi hiukan muuta asiaa, vähän vanhan kertauksena kuolinsyistä. Sivustolla ei ole henkilöiden kuolinsyitä juuri käsitelty. Vain siinä tapauksessa, että kuolinsyy jotenkin kuvaa aikaa tai tapahtumaa, on se saatettu mainita. Kuoleman äkillisyys tai tuberkuloosin tapauksessa ongelman laajuus ovat tällaisia syitä, samoin espanjantauti pandemiana. Jos kuolinsyy mainitaan, se on otettu haudattujen luettelosta. Mitä pitemmälle ajassa mennään taaksepäin, sitä epätarkempia kuolinsyyt ovat. Ne perustuivat yleensä omaisten ilmoitukseen. Tarkempi tutkimus tehtiin vain, jos epäiltiin rikosta. 1900-luvun puolella tilanne muuttui, lääkärinhoito yleistyi, parantoloissa hoidettiin tuberkuloosia sairastaneita, ja vähitellen kuolinsyytkin tarkentuivat.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.