Kansalliskirjasto on digitoinut myös Amerikassa ilmestyneitä suomenkielisiä sanomalehtiä. Olen kyllä lehdet huomannut ja joskus yrittänyt niistä hakeakin. Tulos ei ole ollut kovin hyvä. Nyt näistä lehdistä on muodostettu kokoelma nimeltä Amerikansuomalaiset kausijulkaisut. Tällä valinnalla haun pystyy kohdistamaan kaikkiin kokoelman lehtiin. Joukossa on paljon työväenlehtiä, mutta toki muitakin. Lehtiä on tällä hetkellä digitoitu vuoteen 1923. Toivottavasti jatkoa saadaan pian. Kuten moni varmaan arvasi, olen etsinyt lehdistä Haukijärveltä muuttaneita koskevia juttuja. Niitä löytyikin muutamia. Eniten Alex Koivusta eli Taavetti Aleksius Koivistosta. Katsotaanpa tänään niitä.
Ensimmäinen juttu oli vuodelta 1911 Työkansa-lehdestä. Alex Koivu oli tuolloin farmari (maanviljelijä), mutta hän teki myös tilan ulkopuolisia töitä. Syyskuussa hän ajoi hevosella maata eräältä rakennustyömaalta. Tuolloin poliisi pysäytti hänet ja vaati näyttämään "laisin" eli luvan ajon suorittamiseen. Koivulla ei tällaista lupaa ollut. Poliisit selittivät, että itsenäisen farmarin tulee hankkia lupa, jotta hän voi harjoittaa hevosajoa kaupungin rajojen sisällä. Putkaan Koivu ei sentään joutunut, eikä hänen ajoaan estetty. Häneltä pidätettäisiin palkasta rahasumma, mahdollisesti 1000 dollaria (teksti on kovin himmeä juuri rahasumman kohdalla). Ymmärtäisin asian niin, että hän sai sakot. Jutun lopussa epäiltiin, että joku oli ilmiantanut Koivun poliisille.
Canadan Uutiset kertoi maaliskuussa 1923, että tiepaasin virkaan oli saapunut vain kaksi hakemusta. Toinen oli entiseltä tiepaasilta Alex Koivulta, toinen Simon Perrieriltä. Molemmat hakijat olivat McIntyresta, missä Koivun tila sijaitsi. Jostain syystä Shuniahin kunnanvaltuusto päätti antaa toimen Perrierille 500 dollarin palkalla. Älkää kysykö, mitä tiepaasin tehtäviin kuului tai mistä nimitys tulee. Tien kunnossapitoa voisi tietysti veikata.
Saman vuoden syyskuussa Koivu ilmoitti Canadan Uutisissa itse. Hän kehotti tilaamaan porsaita. Porsaat olisivat haettavissa lokakuun alkupäivinä. Hinta viisi dollaria viitannee melko pieneen porsaaseen. Tosin minulla ei ole mitään käsitystä Kanadan rahan tuolloisesta arvosta. Joulukinkuksi possut tuskin kuitenkaan ehtivät. Mielenkiintoista on myös se, että Koivulla oli jo tuossa vaiheessa puhelin.
Jatkossa hiukan muista Atlantin takana lehtiin päässeistä. Sivusto päivittyy seuraavan kerran kahden viikon kuluttua.