Ennen joulua kirjoittelin vuoden 1934 tapahtumista kylässä. Silloin tuli mieleen, että lehdet kertoivat kaikenlaista tuon ajan elämästä. Tässä joitakin huomioita. Lähteenä Hämeenkyrön Sanomien tuon vuoden numerot.
Jokaisen lehden etusivulla oli lääkärien ilmoituksia. Kunnanlääkäri oli pitäjässä ollut jo pitemmän aikaa. 1934 hän oli Paavo Valtimo, joka ilmoituksensa mukaan piti vastaanottoa kunnanlääkärin talossa klo 9 - 12, sunnuntaisin sopimuksen mukaan. Kyseessä taisi olla nykytermein niin akuutti- kuin kiireetönkin vastaanotto. Sukulaisten kertomuksista tiedän, että lääkärissä kyllä käytiin. Ilmeisesti maksut olivat sellaiset, että köyhemmälläkin oli varaa lääkärikäyntiin, jos se oli välttämätöntä. Hampaitakin hoidettiin. Hammaslääkäri Kaisu Härkönen ilmoitti ensin, ettei ota uusia potilaita. Myöhemmin hän kertoi vastaanottoajakseen klo 11 - 1. Lienee joku kyläläinenkin särkevän hampaansa otattanut pois. Kunnaneläinlääkäri Jaakko Härkönen piti vastaanottoa asunnossaan arkipäivisin klo 9 - 12.
Monenlaisia muitakin palveluita oli tarjolla. Kunnan kantakirjasto oli avoinna sunnuntaisin klo 12 - 14.30. Kunnantoimisto palveli lauantaisin klo 9.30 - 11.30. Asianajajaksi voi palkata nimismies Yrjö Tainion, jolla oli toimisto kirkonkylässä. Kyrökosken VPK esitti elokuvia ja Tampereen Teatteri vieraili Kyrölässä. Kaupat tarjosivat ostettavaksi monenlaista ruoasta väkilannotteisiin ja ruumisarkkuihin. Ennen joulua oli K. Voutilaisella myynnissä jopa tuoreita ja kuivattuja hedelmiä. Missä määrin haukijärveläiset näitä palveluita käyttivät? Ensi sijassa turvauduttiin varmaankin oman kylän tarjontaan. Mutta esimerkiksi lainhuudatusasioissa valtuutettiin usein juuri nimismies tai joku lautamiehistä toimimaan asiamiehenä.
Velvollisuuksiakin oli. Maaliskuussa K.J.Tarri ilmoitti lehdessä, että edellisen vuoden taksoitusluettelo (veroluettelo) oli esillä kunnantoimistolla Suomelassa niin, että verovelvolliset saattoivat tarkistaa heille määrätyt verot. Asiasta voi tehdä muistutuksen, jonka kunnanvaltuusto tutki. "Muistutus on verovelvollisen tehtävä itse tai laillisesti valtuuttamansa asiamiehen kautta ja mahdollisuuksien mukaan todisteilla varmennettava." Muistikuvani mukaan haukijärveläiset eivät olleet mitenkään innokkaita verovalittajia. Tiedän kuitenkin 1930-luvulta yhden tapauksen, jossa muistutus tehtiin ja veroja kohtuullistettiin.