Kuten tiedetään, elettiin ennen varsin omavaraisesti. Haukijärvellä on kauppoja ollut 1900-luvun alkuvuosista lähtien, mutta ennen sotia niiden tuotevalikoima oli vähäinen eikä liikevaihtokaan päätä huimannut. Vaatteita ja kenkiä ei yleensä ostettu kaupasta, vaikka Kyröskoskella niitä myyviä liikkeitä jo olikin. Kankaiden ostaminen sen sijaan oli yleistä jo 30-luvulla, joten pellavaisissa vaatteissa ei enää kuljettu ja villakankaiden valmistuskin alkoi olla vähäistä.
Vielä 20-luvulla on kuitenkin kudottu villakangasta, käytetty se Tampereella tampattavana ja kutsuttu sitten paikalle räätäli, tuolloin yleensä Maurits Koivisto, tekemään kankaasta vaatteita talonväelle. Tamppaus teki kankaasta paksumpaa, joten tällaisesta kankaasta valmistettiin ilmeisesti lähinnä takkeja ja muita paksumpia vaatteita. Maurits Koivisto kiersi taloissa, mutta muistitieto kertoo hänellä olleen ainakin jossakin vaiheessa myös oma asunto Mouhijärven puolella talossa, jonka Hugo ja Lyydia Pertttu sittemmin ostivat. Myös Ismail Katajisto oli aiemmin toiminut räätälinä, mutta ikänsä vuoksi hän on varmaan tuossa vaiheessa jo keskittynyt tilansa hoitoon. Kun molemmat edellä mainitut kuolivat 1931, lienee kylä jäänyt ilman räätäliä. Lähin taisi olla Herttualan Kalle Hakala, joka vähän aikaa 20-luvulla asui Haukijärvelläkin. Ompelijoita ja kutojia kylässä oli vielä 50-luvulla.
Myös nahka piti olla omasta takaa, kun haluttiin jalkineita. Nahka oli sitä ennen käynyt läpi nahkurin käsittelyn. Tältä saattoi myös ostaa nahkaa, mikäli sellaista ei saatu omista eläimistä. Nahkureita ei liene asunut kylässä, lähimmät olivat Kyröspohjassa ja kirkonkylässä. Suutarina laajimmin kiersi Kalle Salo, joka aloitti työt kylässä joskus 1910-luvulla ja jatkoi vielä vähän aikaa sotien jälkeen. Salolla oli myös oma asumuksensa, jossa hän niinikään työskenteli. 1900-luvun alun suutareita olivat myös Kalle Nieminen ja Johannes Keskinen. Väinö Mustajärvi ja Viljo Haukipää eivät tiettävästi koskaan kiertäneet taloissa. Jalkineiden lisäksi tarvittiin nahkaa ja suutaria myös hevosen valjaita valmistettaessa.
Lähteenä Jaakko Valkaman ja Eino Ihantolan muistitiedot