Tampereen rippikirjoja ja muutakin materiaalia on digitoitu lisää SSHY:n jäsensivuille. Toivottavasti niistä löytyy lisää tietoa myös haukijärveläisistä. Tänään keskitymme vuoden 1922 muuttokirjoihin. Muuttokirja oli todistus, joka piti viedä  mukanaan, kun muutti seurakunnasta toiseen pysyvästi asumaan. Tosin juuri tuohon aikaan kaikki eivät sitä tehneet, vaan saattoivat roikkua vanhan seurakuntansa kirjoissa pitkäänkin, kunnes vuonna 1931 voimaan tullut laki pakotti hoitamaan asian kuntoon. Muuttokirja muistutti virkatodistusta, mutta siinä oli tietoja myös luku- ja kirjoitustaidosta, kristinopin omaksumisesta, rokotuksesta ja mahdollisista rangaistuksista sekä siitä, nauttiko asianomainen kansalaisluottamusta. Eri seurakuntien lomakkeet olivat hiukan erilaisia. Seuraavassa tietoja entisten kyläläisten muuttokirjoista.

Torpparin tytär Aina Maria Kallentytär Viitaniemi muutti kirjansa Hämeenkyröstä Tampereelle alkuvuodesta 1922. Hän oli ottanut muuttokirjan Hämeenkyröstä jo 1920, mutta perille se tuli vasta helmikuussa 1921 postin välityksellä.

Peltiseppä Kustaa Järvensivu ja vaimonsa Ida Maria Mikontytär Jokela tulivat Akaasta. Heillä oli kaksi poikaa. He asettuivat asumaan Lasaretinkadulle.

Puutarhuri Konstantin Nurminen vaimonsa Sigrid Vilhelmiina Niemisen kanssa muuttivat Jyväskylän maaseurakunnasta Rantaperkiöön. Jyväskylään he olivat menneet 1916 Pirkkalasta. Heilläkin oli mukana kaksi poikaa.

Itsellisen tytär Hilma Martta Rajala asettui asumaan Puuvillatehtaankadulle. Ehkäpä hän meni tehdastyöhön. Hänellä on merkintä kansakoulun käymisestä.

Ylimetsänhoitaja Gustaf Oskar Timgren tuli Jyväskylän kaupunkiseurakunnasta vaimonsa Jenny Olivia os. Richterin ja kahden poikansa kanssa. Heidän äidinkielensä oli ruotsi. He asettuivat asumaan osoitteeseen Laukontori 6. Talo taitaa olla vieläkin olemassa.

Syyskuussa 1922 muuttokirjansa jätti proviisori Eino Emanuel Haapanen. Hän tuli Porvoon kaupungista. Hänenkin äidinkielekseen mainittiin ruotsi.

Pesijätär (korjattu lyijykynällä silittäjäksi) Lyyli Johanna Matintyär Mäensivu siirtyi Pitkäniemen keskuslaitoksesta töihin Tampereelle. Pirkkalaan hän oli muuttanut 1920 Hämeenkyröstä. Uudeksi osoitteeksi merkittiin V kaupunginosan tontti 17.

Viimeisenä kyläläisenä 1922 kaupunkiin tuli pesijätär neiti Aina Sofia Kallentytär Mustajärvi, hänkin Pitkäniemestä. Pirkkalaan hän oli siirtynyt 1914 Mouhijärveltä. Hän asettui osoitteeseen Kuninkaankatu 10.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.