Kun Viljamaan ristiltä on noustu mäki ylös ja jatkettu parisataa metriä, tien oikealla puolella on Rajala. Alkuaan vain viiden aarin tontti Alaviidanojan ja Santamäen rajalla on rajoittunut Santamäkeen vievään tiehen (tie kulki aikaisemmin talon toiselta puolelta). Rajala on erotettu Tättälästä samaan aikaan Santamäen ja Santalan kanssa 1929.

Ensimmäiset tiedossa olevat Rajalan asukkaat ovat mäkitupalainen Hilma Vilhelmiina Juhontytär (s. 1867 Heinijärven Lähteenmäen torpassa, k. 1936) sekä hänen lapsistaan Saima Jemina ja Hilma Martta. Ilmeisesti perhe tuli Rajalaan Lamminkulman Kataistolta vuoden 1910 paikkeilla. Tytär Hilma muutti 1922 Tampereelle. Hän avioitui 1945 Eero Grönlundin kanssa.

Hilma Rajala myi talon 1935 tehdyllä kauppakirjalla Väinö (s. 1896, k. 1973 Mouhijärvellä) ja Ida (os. Mäkinen, Yliviidanojalta) Rajalalle. Väinö Rajala oli kotoisin Mouhijärven puolelta Tiisalasta ns. Kelhän Rajalasta. Rajaloilla oli neljä lasta:

  • Irja, s. 1925 Kalvolassa, k. 2019 Tampereella,
  • Onni,
  • Ossi ja
  • Orvo.

Väinö Rajala muutti 20-luvun alussa Pispalaan. Joulukuussa  1922 hänet kuulutettiin avioliittoonn Ida Yliviidanojan kanssa. 1925 he muuttivat Kalvolaan. Sieltä he tulivat Hämeenkyröön 1934. Pari vuotta myöhemmin he muuttivat Mouhijärvelle. Rajaloiden kerrotaan muuttaneen Väinön kotiin, myöhemmin heillä oli talo Mouhijärven Salmin kylässä. Vuodesta 1936 talon omisti Erkki Kalliomäki (s. 1913) ja siellä asui hänen tätinsä, Kelhäjärven Keskiseltä kotoisin ollut Fanni Keskinen, Aina Hakalan sisar. Hän oli myös Väinö Rajalan täti.

fannikeskisenhautajaiset small

Fanni Keskisen haudalta 1953, vasemmalta Aino Lamminsivu, Lahja Katajisto (os. Mustasilta), Aina Salomäki, Emma Metsäraukola tyttärensä kanssa, Helena Virtanen (os. Hakala) poikansa kanssa, Alma Jokinen, Fanni Mäkinen (takana), Emil Hakala, Elsa Hakala, Irja Vuorenpää (os. Hakala) tyttärensä kanssa, Matti Hakala, Heikki Vuorenpää, Erkki ja Alina Kalliomäki tyttärensä kanssa. Kuvan omistaa Ritva Mäkinen. Klikkaa kuva suuremmaksi

1950-luvun puolivälissä Rajalan osti kulkukauppias Topias Pärtynpoika Pirhonen (s. 1893 Hiitolassa) ja vaimonsa Saimi Siviä Simontytär Torkki (s. 1909 Kurkijoella). Saimi teki ompelutöitä ja hänelle oli vintille suunnitteilla työhuone, josta valmiit työt olisivat liukuneet siiloa pitkin alas. Suunnitelmasta toteutui savupiippuun tehty ylimääräinen hormi. Topias kulki kaupalla Liisa-nimisellä hevosella, jonka odotettiin varsovan. Varsa jopa kerran kurkisti, mutta sää oli liian kylmä. Varsaa ei koskaan syntynyt. Tarinan mukaan he vaihtoivat talonsa vuonna 1956 autoon. Auton ajoa harjoiteltiin Santamäessä Marttan rukilla. Kun he muuttivat Rajalasta, muuttokuorma tehtiin hevoskärryille, jossa oli sateen suojana kuomuna värnissalla kyllästetyt lakanat.

Rajalaan rakennettiin toinen huone 1950/60-luvun taitteessa, kun se oli tamperelaisilla Nurmilla kesäasuntona.

Rajalan ulkorakennus

Rajalan ulkorakennus, kuvan omistaa Hannu Niemi

Lisätietoja